Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den politiske andedam i en globaliseret verden

Artiklens øverste billede
Landvindmøller er skyld i mange stridsspørgsmål imellem politikere og naboer. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Frygten for klimaforandringer kombineret med sporene efter Tvindmøllen har resulteret i et politisk makværk. For at få plads til vindmøller på land formes opstillingsreglerne derefter, hvilket medfører, at 1/3 af naboerne vil få ødelagt deres nattesøvn. For at skjule de sundhedsmæssige konsekvenser af denne søvnforstyrrelse forsvarer sundhedsministeren en undersøgelse, der skal registrere, om mennesker på flere kilometers afstand grundet pludselig støj fra møllerne bliver indlagt med blodpropper i hjerte og hjerne. For at stoppe den folkelige modstand arbejder ministerierne på højtryk med propaganda, rejsehold og misledende svar til Folketinget. Der ofres millioner af kroner på at kortlægge de mennesker, der frygter følgerne af støjen. Naboer, som energiministeren kalder paranoide, skal tilbydes selskabslege på slottene.

Hjerte-kar-påvirkning

Aalborg Universitet fyrer en professor, der fortæller, at naboer ikke er beskyttede. Regeringen vil erstatte det miljøøkonomiske råd, der har forklaret, at vindmøller ikke gavner klimaet, med et mere politisk konformt klimaråd. Miljøministeren underskriver en bekendtgørelse om støj fra vindmøller, der er designet til ikke at beskytte mennesker. Hun angiver selv, at effekter på hjertekar-sy-stemet ved langvarig udsættelse for vindmøllestøj ikke kan udelukkes, hvorefter hun sender brev til borgmestrene om, at de blot skal fortsætte opstillingen af vindmøller.

Mennesker, der ikke magter at sætte sig ind i problematikken, lytter blot til menigheden.

Vindmøllerne fungerer angiveligt kun på statsstøtte via PSO-afgiften. Folketinget sidder i fuld alvor og diskuterer, hvordan PSO-afgiften for virksomheder kan omlægges til øget beskatning af lønmodtagerne. En afgift, som Europa-Kommissionen i øvrigt anser for ulovlig. Både fordi danske forbrugere skal betale danske afgifter på strøm produceret på svenske atomkraftværker og til danske vindmøller for strøm, der eksporteres til Tyskland. Selv om vindmøller i Danmark har stået i tusindvis siden engang i 1970’erne, skal de stadig have statsstøtte, klimaforandringerne truer stadig, og verden oplever stadig et kraftigt stigende forbrug af fossile brændsler og dermed konstant øgning at CO2-udledningen.

I den globale verden brændes naturgas af i den frie luft med resulterende CO2-udledning svarende til 30 pct. af Europas CO2-udledning. Kun 15 pct. af verdens CO2-udledning repræsenteres af lande, der har bundet sig til Kyoto-aftalen. Fra Tvindmøllerne slæber historien sine fodspor via højskoler over Organisationen for Vedvarende Energi over Styregruppen for Vedvarende Energi til organisationer, der uddanner politikere og embedsmænd, til de samvirkende energikontorer, nu Plan og Energi, der laver landets VVM-redegørelser.

Projekter uden effekt

Vindmenigheden er stor, men tæt. Og mennesker, der ikke magter at sætte sig ind i problematikken, lytter blot til denne menighed. Mens man donerer milliarder af skatteyderes og el-forbrugeres penge til vindmølleprojekter, der i dag, fordi kul og gas er den billigste energikilde, ikke har nogen effekt på klimaet, sidder en tidligere sygeplejerske og sundhedsordfører for Socialdemokraterne for åben skærm og giver udtryk for den holdning, at dersom man skulle tage Sundhedsstyrelsens ord om muligheden for støjudløste sygdomme alvorligt, skulle man jo også forbyde tobak. Det kunne jo være rigtigt, men rigtigt er det, at man, som rygeren, skulle trække vindmøllen så langt væk, at den ikke generer.

Problemet er, at ingen reelt tager klimaforandringer alvorligt. Ænderne sidder og piller i egen navle.

Kan vi få nogen arbejdspladser ud af dette? Kan vi stemme for, at nogen skal bo som nabo til vindmøller, så vi kan fyre noget CO2 af på en tur over grænsen efter billige cigaretter?

Kan vi få nogen stemmer som værende grønne politikere?

Skal vi fortsat lege struds, så vi slipper for at se, at verdens CO2-udledning øges dag for dag fuldstændig uafhængig af vores små vindmøller?

Mens klimaforandringerne angiveligt er lige om hjørnet, sidder ænderne fortsat og snadrer løs.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.