Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Tag det ansvar, I er valgt til

Artiklens øverste billede
Hvis vi gerne vil have mere natur, har det en pris, lige meget hvem, der skal betale. Arkivfoto: Gregers Tycho

Mens danskerne venter på politisk handling, har der været en udvikling i antallet af mennesker på offentlig forsørgelse siden 1970 fra 800.000 til 2,1 mllioner, hvor næsten 800.000 af dem i dag er i den arbejdsduelige alder. Det er da ikke godt nok.

Jeg anerkender, at alt nyt er svært, men som jeg ser det, har vi nogle unge og uerfarne ministre, der mest af alt har lært at se på meningsmålinger. Hvis ministrene kun vil træffe populære beslutninger, ender vi med at gå fallit. Det tror jeg, at de fleste virksomhedsledere kan nikke genkendende til.

Vores ministre er meget embedsmandstro, og embedsmændene har måske ikke den store trang til, at det hele skal laves om. De arbejder ud fra den lovgivning, de kender, og dermed presser de ikke ministre ud i at lave nye politiske aftaler.

At forringe landbrugets konkurrenceevne hjælper ikke med at løse problemet.

Respekt for Corydon og Sass

Unge ministre tør måske ikke tage en rapport i hånden og indkalde til politiske forhandlinger, hvis ikke de kan mærke, at de har embedsværket med sig. Jeg anerkender Henrik Sass Larsen og Bjarne Corydon for at træffe beslutninger, der tager hensyn til pengekassen, men jeg tror også godt, de ved, at der skal mere til, hvis vi også om 10 år vil have et Danmark med et godt uddannelses- og sundhedssystem.

At forringe landbrugets konkurrenceevne hjælper ikke med at løse problemet.

Folk skal have et arbejde

Hvis vi gerne vil have mere natur, har det en pris, lige meget om landmanden eller skatteyderne skal betale.

Skal landbruget betale, går det ud over erhvervets konkurrenceevne. Hvis konkurrenceevnen forringes, bliver der færre erhvervsdrivende, der kan betale deres regninger. Det resulterer i færre arbejdspladser og et yderligere tryk på de offentlige kasser.

Og så skal der igen laves kontanthjælps- og dagpengereformer – og vi booster dermed den økonomiske onde cirkel. Folk skal ikke gå på dagpenge eller kontanthjælp. De skal have et arbejde.

Ellers kan vi ikke holde sammen på vores velfærdsstat.

Som erhverv er landbruget mindst lige så afhængigt af rent vand som alle andre borgere. Ud over os selv har vi også dyr, der er afhængige af rent vand. Med drænvandsundersøgelserne har vi bevist, at landbrug ikke er nogen trussel mod det rene vand. Selv om vi kigger på den prøve, der indeholder mest N, indeholder den kun, hvad der tilladeligt må være i rent drikkevand.

Nogle hævder, at pesticider udgør en trussel. Der er fundet 20 vandboringer med pesticidrester over grænseværdien (1 ml./10 millioner liter vand). 16 af dem indeholdt midler, der har været forbudt i over 20 år. De sidste fire kan man ikke få oplysninger om, hvorvidt de stammer fra landbrugsproduktion.

Går med livrem og seler

Natur og Landbrugskommissionen har svaret på alt dette med en målrettet regulering, så medicinen bliver givet der, hvor den gavner – i stedet for som i dag, hvor vi tager den svageste patient og giver dennes behandling til alle. Sammenligner vi med sundhedsvæsenet, vil alle kunne se, at det ikke fungerer. Når vi snakker miljøregulering, ønsker man at gå med livrem og seler og glemmer helt at bruge den sunde fornuft.

Så kære politikere: Lad være med at bestille flere rapporter. Tag det ansvar, danskerne har valgt jer til.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.