Havmølleparker skaber vigtige job i danske havne
Når vi bygger havmølleparker i Danmark, skaber vi ikke blot job hos de verdensførende danske producenter af vindmøller og andet udstyr til parkerne.
Anholt Havmøllepark er et godt eksempel på, hvordan grønne investeringer i havmølleparker skaber jobringe i vandet, der når helt ind i de danske erhvervshavne.
Grenaa Havn fungerede som base for opførelsen af havmølleparken og de 3.000 personer, der var involveret i selve arbejdet med at stille møllerne op på havet.
Vindmøller, fundamenter og kabler blev udskibet herfra. I fremtiden vil 75 teknikere sikre drift og vedligehold af møllerne fra kajen i Grenaa.
Anholt Havmøllepark satte gang i Grenaa Havns udvikling til en attraktiv erhvervshavn til gavn for det lokale samfund.
Effekten glemmes
Desværre inddrages beskæftigelseseffekten sjældent, når vi diskuterer prisen på havvind i Danmark. Når borgerlige partier nu, to år efter de underskrev energiaftalen, skaber usikkerhed om deres støtte til de planlagte havmølleparker Horns Rev 3 og Kriegers Flak, er jeg sikker på, at de ikke har tænkt på de mange danske job, der bliver skabt i hele værdikæden, når vi investerer i havvind.
Det samme må gælde for Det Miljøøkonomiske råd, når de ser flere fordele ved at droppe parkerne end ved at bygge dem.
Førende på globalt plan
Den danske leverandørbase til havmølleparker er førende globalt, og vindindustrien beskæftiger mere end 28.000 danskere, hvor over halvdelen er produktionsjob.
Det er derfor afgørende, at vi fastholder udbygningen af havmølleparker, så vi bevarer en stærk dansk leverandørkæde og skaber job i de danske havne.
Danmarks position som first mover er værdifuld, og det smitter af på de danske havne.
Når England udbygger sin kapacitet af havvind markant i disse år, er en stor del af udstyret hertil produceret i og transporteret fra Danmark.
Det gælder f.eks. parkerne London Array og Gunfleet Sands. Møllerne er udskibet fra Esbjerg Havn og fundamenterne og transformerstationerne fra Aalborg Havn.
Frem mod 2020 forventes den europæiske udbygning af havmølleparker at stige med 400 pct.
Danske havne – hvoraf flere har udskibning af udstyr til havmølleparker som den vigtigste indtægtskilde – vil som udgangspunkt få styrket sin forretning pga. det voksende marked.
Erhvervshavne er vigtige
Vi vil kun bevare og skabe produktionsjob i vindindustrien og beskæftigelse på havnene, hvis vi selv fortsætter med at producere energi fra havvind i Danmark.
Det kræver, at politikerne står ved energiaftalen og bygger de planlagte havmølleparker. De danske havne vil miste et vigtigt forretningsgrundlag, hvis produktionen flytter udenlands.
Stærke erhvervshavne er vigtige for at sikre beskæftigelse og liv i tyndtbefolkede områder.
Sydsjælland og Lolland-Falster vil opleve en positiv vækstbølge ved, at Kriegers Flak bliver opført, præcis som Anholt Havmøllepark skabte positive bølger ind over Djursland.
Fasthold udbygningen
De mange jyske kommuner, der huser størstedelen af produktionsjobbene i vindindustrien, vil vinde på, at Horns Rev 3 opføres ud for den jyske vestkyst.
Det er derfor afgørende, at vi fastholder udbygningen af havmølleparker, så vi bevarer en stærk dansk leverandørkæde og skaber job i de danske havne.