Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Evig Hedegaard-bashing

Caffe latte-segmentet gør krumspring i kølvandet på truslerne mod Yahya Hassan.

Artiklens øverste billede
Lars Hedegard ved et møde i Trykkefrihedsselskabet, få uger efter at han den 5. februar i år blev udsat for et attentat. Arkivfoto: Marcus Trappaud Bjørn

Læser danske intellektuelle overhovedet bøger? Hvorfor sætter de sig ikke ind i, hvad Hedegaard faktisk har skrevet, og kritiserer ham for det?

Det er stærkt underholdende at følge med i caffe latte-segmentets krumspring i kølvandet på truslerne mod Yahya Hassan. Som JP viste tirsdag slås der de mest forrygende saltomortaler, når de politisk korrekte skal forklare, hvorfor det er helt fint, hvad Hassan siger, mens det er helt forkert, hvad Lars Hedegaard siger, også når de to siger det samme.

Denne markante form for dobbeltmoral står professor Per Schultz Jørgensen og forfatter Carsten Jensen i stigende grad ene med. Vi gætter på, at trængslen på denne isflage vil aftage yderligere. Opinionen flytter sig markant i disse uger, og den gør det i ytringsfriheden retning. Det er fantastisk glædeligt.

Ikke stuerene

Selv om der er opbrud i luften, er visse ting stadig fastlåst: Med få undtagelser sørger alle, der nu hylder princippet om ytringsfrihed for Hedegaard såvel som for Hassan, at slå syv kors for sig ud for Hedegaards navn. Han er måske ikke længere et patetisk fjols, mens hans synspunkter er »farlige«, »udokumenterede«, »alarmistiske« og kun noget, man skal sætte sig ind i for at orientere sig om, »hvilke mærkelige verdensbilleder, der trives derude«.

Det sidste citat stammer fra Frederik Stjernfelt, der ellers har udmærket sig meget i den seneste debat, men når man beder ham stille op til en debat med Hedegaard om ytringsfrihed, islam og ”højrekulturalisme”, nægter professoren pure. Hedegaard og Trykkefrihedsselskabet er åbenbart ikke stuerene. Her tænker Stjernfelt som Bo Lidegaard.

Islam og muslimer

Et andet sigende eksempel finder man hos PEN-medlemmet, forfatteren Birgithe Kosovic. I en nylig artikel leverer hun et glimrende forsvar for ytringsfriheden, men slutter så af med at parallelisere Lars Hedegaard med nazister og højreradikale racister: »Når nazister påstår, at arierne er særligt overlegne, er det farligt. Når Daniel Carlsen mener, at danskere skal have særrettigheder, er det farligt. Når Lars Hedegaard påstår, at muslimer har det som en iboende værdi, at de er skruppelløse over for ikkemuslimer, er det også farligt.«

Hvor har Birgithe Kosovic mon sine påstande fra? Lars Hedegaard har, siden han påbegyndte sit islamkritiske forfatterskab, igen og igen slået fast, at han skelner mellem islam og muslimer: Mens muslimer kan være mange ting, herunder både liberale og ofre for ortodoks islam, er islam ifølge ham én ting. Denne skelnen, som også Ayaan Hirsi Ali hylder, går stik imod Kosovics påstand om, at Hedegaard mener, at muslimer har en »iboende værdi, at de er skruppelløse«. En påstand hun da heller ikke dokumenterer.

Læs dog hans bøger

Jo længere tid man følger den evindelige, rituelle Hedegaards-bashing, desto mere får man lyst til at spørge: Læser danske intellektuelle overhovedet bøger? Hvorfor sætter de sig ikke ind i, hvad Hedegaard faktisk har skrevet, og kritiserer ham for det? Manden har dog en række udgivelser om emnet bag sig og var langt tidligere på banen end f.eks. Stjernfelt. Baserer de mon virkelig deres opfattelse af det seneste 10 års vægtigste islamkritiker på løsrevne bemærkninger, von hørensagen og sniksnak ved Gyldendals efterårsreception?

Vi begynder faktisk at tro det. Ellers kunne de ikke igen og igen servere de mest forvrøvlede gengivelser af Hedegaards synspunkter.

Er det egentligt intellektuelt

Det vigtigste for dem er åbenbart at positionere sig i den lille andegård, som det skrivende Danmark udgør, så skidt med redelighed, dokumentation og saglighed, når det gælder Lars Hedegaard

Er det egentligt særligt intellektuelt?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.