Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er de kronisk syge samfundets skyld?

Pensioneret neuropsykolog Lise Ehlers ”genopstår” i en kronik i JP 20/7 med hypotesen: Kronisk syge, specielt kvinder, er ofre for den hurtige samfundsudvikling, som gør dem ”hysterisk syge” (psykisk syge med legemlige symptomer). Diagnosen stiller hun på baggrund af sin egen mors hysteriske lidelse for mange herrens år siden. Løsningsforslaget er borgerløn i tre-fem år. Derefter kan de syge (mirakuløst) vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Kronisk syge ønsker at blive taget alvorligt – ikke ”psykiatriseret”. Det indebærer både at blive ordentligt undersøgt og behandlet.

Paradoksalt nok blev hendes mor ikke rask på varig førtidspension. Hvorfor skulle de 299.999 andre, der i dag ifølge professor og psykiater Per Fink på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser lider af tidligere tideres hysteri, så blive det? Per Fink kalder det for funktionel lidelse, som måske synes mere ”spiselig” end hysteri. Patienterne behandles med kognitiv terapi, mindfulness og psykofarmaka.

Andre kalder stadig lidelserne for whiplash, kroniske lændesmerter, irriteret tyktarm, fibromyalgi m.m. Med en psykiatrisk diagnose dør disse patienter – ligesom andre psykisk syge – i gennemsnit 20 år før alle andre. Hovedsageligt pga. bivirkninger af psykofarmaka og selvmord. Diagnosen forhindrer desuden arbejds- og ulykkesskadede i at få erstatning. Samfundsmæssigt synes det måske derfor som en god strategi. Om end kynisk.

Skal ikke være en livstidsstraf

Kronisk syge ønsker at blive taget alvorligt – ikke ”psykiatriseret”. Det indebærer både at blive ordentligt undersøgt og behandlet. Ligesom resten af danskerne, når de bliver syge. Dette forhindres kroniske syge, der får en psykiatrisk diagnose, i. Det bør ikke være en livstidsstraf at få en kronisk lidelse.

Kroniske lidelser er ofte så komplekse, at de involverer flere lægefaglige specialer. Har højt specialiserede læger svært ved at arbejde på tværs af specialer? Er der ikke tilstrækkelig prestige forbundet med de mange hidtil uforklarede fysiske lidelser (nu funktionelle lidelser)? Har Lise Ehlers ret i, at det er samfundets skyld, at de er syge? Har forsikringsselskaber og lægemiddelindustrien særinteresser i ”psykiatriseringen”?

Kastebolde for særinteresser

Læger og samfund modarbejder kronisk syge ved at tillade uddeling af psykiatriske diagnoser og psykofarmaka med rund hånd i stedet for at tage hånd om den enkelte patient. Den kronisk syge ønsker en længerevarende, tværfaglig indsats med respekt for mennesket frem for den kategorisering og automatisering, der finder sted i dag.

Det er på tide, at kronisk syge får hjælp til livet i stedet for at være kastebolde for særinteresser. Eller i værste fald manglende interesse?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her