Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Oplysning er vigtigere end demokrati

Egypten vil altid være et skrøbeligt demokrati. Her er det tilhængere af den afsatte præsident Mursi, der demonstrerer og beder. Arkivfoto: Nasser Shiyoukhi/AP

Præsident Mursis fald i Egypten var egentlig forudsigeligt. Nok var risikoen til stede for, at der ville komme nye diktatorer som følge af Det Arabiske Forårs mange revolutioner, men de nye, der kom til magten, var jo nødt til at huske, hvad der havde bragt dem til magten, nemlig sociale medier, der kunne sprede oplysning udenom, hvad der kunne kontrolleres. Hvis de foregående magthavere kunne bringes til fald ad den vej, så vil nye magthavere det også.

Det var så det, der skete, Det Muslimske Broderskab glemte helt at tage historien i ed på trods af, at den var mindre end to år gammel. Facebook gør det ikke alene. Der vil altid være tale om skrøbelige demokratier.

På vej mod uoplyst demokrati

Kan et muslimsk land overhovedet blive demokratisk? Søren Espersen siger som et ekko af Mogens Glistrup nej. Spørgsmålet er blot malplaceret. Europæiske kolonimagter og de internationale samfund har mange steder i verden efterladt demokratiske lande, men ofte taler man om skrøbelige demokratier. Årsagen, til at et demokrati er skrøbeligt, er den åbenlyse, at landet ikke har en oplyst befolkning.

Vi taler ofte om demokrati, som om der ikke findes noget mere helligt. Der skal vi til at skifte fokus og i stedet se på oplysning. Det er bedre at leve under et oplyst enevælde end i et uoplyst demokrati. Som en sidebemærkning skal vi passe meget på, at Danmark med sit velfærdssystem ikke er på vej til at blive et uoplyst demokrati, hvor demokratiet står stærkt og urørligt, men ingen interesserer sig for substansen i politik, fordi de jo går og har det godt nok.

Muslimske lande er bagud

Kina har større chance for at blive et velfungerende demokrati, før nogen af de muslimske lande bliver det. Årsagen er, at der sprøjtes kandidater i hundredtusindvis ud hvert år finansieret af den økonomiske vækst. Det betyder, at der er en voksende veluddannet befolkningsgruppe.

Kina har større chance for at blive et velfungerende demokrati, før nogen af de muslimske lande bliver det.

Allerede under opstanden på Den Himmelske Freds Plads i 1989 var det oplyste unge studerende, der stod frem, og rigtigt meget er sket siden. I 1989 satte det kommunistiske parti militæret ind for at stoppe opstanden, men det var ikke hvilken som helst del af militæret. Man hentede nogle enheder fra en fjern provins, hvor de talte så anderledes kinesisk, at demonstranterne ikke kunne forklare dem, hvad formålet med opstanden var.

Den var nok ikke gået i dag. Tværtom, så ville en ny opstand blive umådelig svær at slå ned, så kommunistpartiet i Kina er nødt til at være på dupperne og forhindre utilfredshed. Spørgsmålet er derfor ikke, om islam og demokrati kan sammen, men hvorfor muslimske lande er bagud, når det gælder oplysning.

Har ressourcerne

Så længe der er store fattige befolkningsgrupper uden uddannelse, vil demokratiet være svært at indføre. Demokratiprojekterne i Irak og Afghanistan er derfor nærmest per definition dømt til fiasko, men de olierige stater på den arabiske halvø derimod burde have ressourcerne til at skabe veluddannede befolkninger og dermed grundlag for demokrati.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her