Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Menneskerettighedsrådets mandat

I et debatindlæg 13/12 går udenrigsminister Villy Søvndal og udviklingsminister Christian Friis Bach i rette med min opfordring til at nedprioritere FN’s menneskerettighedsråd.

Artiklens øverste billede
Alle medlemsstater skal »opretholde den højeste standard af respekt for menneskerettigheder«, men man kan tvivle på Kina.

 Ifølge ministrene er rådets berettigelse, at der er uenighed om menneskerettighedsspørgsmål, og at rådet »er menneskerettighedernes globale kampplads«. Men det er forkert.

Det er ren illusion, når vestlige lande tror, at den nye resolution har fået OIC på andre tanker.

Rådets mandat fremgår af Generalforsamlingsresolution 60/251 fra marts 2006. Her står bl.a., at rådet skal »adressere situationer med krænkelser af menneskerettighederne, herunder grove og systematiske krænkelser«. Rådets arbejde skal udføres med respekt for principper om »universalitet, uafhængighed og objektivitet«.

Rådets medlemmer skal vælges under hensyntagen til deres respekt for menneskerettigheder, og alle medlemsstater skal »opretholde den højeste standard af respekt for menneskerettigheder«.

Resolution om ytringsfrihed

Det er dette mandat, som rådet skal bedømmes på. Derfor illustrerer rådets sammensætning af lande som Kina, Etiopien og Saudi-Arabien og det nylige valg af vicepræsidenter fra Mauretanien med omfattende slaveri, Ecuador med systematisk censur og Maldiverne med massiv religiøs intolerance også, at ambitionerne har slået fejl.

VS og CFB fremhæver også andre eksempler, som de mener, udgør sejre. Eksempelvis, at man i rådet er nået til enighed om en resolution om ytringsfrihed, der ikke længere handler om religionskrænkelse, som de muslimske lande ellers har krævet.

Ifølge VS og CFB skaber det et bedre udgangspunkt, når der opstår kontroverser som i forbindelse med den antimuslimske film ”Innocence of Muslims”. Men i OIC’s udtalelser om netop ”Innocence of Muslims” og en fransk satireavis’ karikaturer af Muhammed karakteriseres disse som opfordring til ”religiøst had” og misbrug af ytringsfriheden i strid med præcis den resolution, som VS og CFB fremhæver.

Det er med andre ord ren illusion, når vestlige lande tror, at den nye resolution har fået OIC på andre tanker.

VS og CFB fremhæver også ngo’ers adgang til at få deres stemmer hørt i rådet. Men overser helt i deres glædesrus, at lande som Egypten, Pakistan og Cuba adskillige gange er lykkedes med at lukke munden på ngo’er, der f.eks. har kritiseret sharialovgivning eller kaldt medlemsstater af FN for diktaturer. Det er rigtigt, at rådet har iværksat undersøgelser af lande som Syrien, Sudan, Burma (Myanmar) og Nordkorea. Men det karakteristiske ved de lande, der er blevet udsat for kritik eller undersøgelser, er, at de ingen har haft til at holde hånden over sig i rådet.

Til gengæld ville det være utænkeligt, at lande som Kina, Saudi-Arabien og Rusland, der har væsentlig international indflydelse på menneskerettighedssituationen, bliver udsat for kritik eller blot en undersøgelse.

Endelig fremhæver VS og CFB det såkaldte Universal Periodic Review (UPR) en slags menneskerettighedseksamen, som et vigtigt våben i kampen for menneskerettigheder. Men kvaliteten af UPR kan problematiseres. Ofte har regionale grupper holdt hånden over hinanden, men kritiseret andre.

Absurd var det også at opleve lande som Syrien, Nordkorea og Cuba rose hinanden for deres forbilledlige efterlevelse af menneskerettighederne. Helt utilgiveligt var det, da VK-regeringen under Danmarks UPR accepterede en række anbefalinger fra muslimske lande om at begrænse ytringsfriheden yderligere med henvisning til racismeparagraffen.

Når to af regeringens ministre således føler sig kaldet til at rose Menneskerettighedsrådet på baggrund af dets nuværende praksis, viser det tydeligt, at regeringens ambitionsniveau på menneskerettighedsområdet er skræmmende lavt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.