Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kampen på det frie marked

FORLEDEN KUNNE man i JP's erhvervssektion læse en glimrende artikel om markedssituationen for danske landmænd og deres to store andelsselskaber, Danish Crown og Arla.

Artiklen beskriver meget præcist den vanskelige økonomiske situation, som mange svineproducenter befinder sig i netop nu som følge af det store udbud af svinekød på verdensmarkedet og de tårnhøje foderpriser. Det er især de europæiske svineproducenter, der er hårdt ramt, fordi den svage amerikanske dollar favoriserer USA's eksport, og fordi europæiske svineproducenter ikke har samme adgang til billigt foder som f.eks. de amerikanske svineproducenter.



Artiklen indeholder også en præcis beskrivelse af markedssituationen for svinekød, hvor det store udbud i forhold til efterspørgslen betyder, at betalingen til svineproducenterne globalt - men altså af ovennævnte grunde især i Europa - ligger på det meget lave niveau, som er gældende netop nu.



Svinekødsmarkedet er i høj grad et frit og globalt marked.



De dygtigste overlever



Men når man læser artiklen, får man desværre let det indtryk, at det ikke altid har været sådan. Således fremgår det af artiklen, at det er liberaliseringstiltag i EU, der har skabt friere markedsforhold for dansk svineproduktion, og at danske landmænd, herunder også svineproducenter, tidligere har levet i et »beskyttet værksted … i læ bag EU's toldmure, garanterede mindstepriser, eksportstøtte og gigantiske overskudslagre.«



Det er ikke korrekt. Den europæiske svinekødssektor agerer i et frit marked. Vi har aldrig haft garanterede mindstepriser på svinekød, og vi har aldrig haft gigantiske overskudslagre af svinekød.



Europæiske svineproducenter generelt og danske svineproducenter i særdeleshed er selvstændige virksomhedsledere, der hver eneste dag driver deres forretning på et frit marked, hvor kun de dygtigste overlever. Der er derfor ikke belæg for at konstatere, at europæisk svineproduktion har levet i et ”beskyttet værksted”.



Jeg er fuldt ud opmærksom på, at mange opfatter europæisk landbrug som et erhverv ”på støtten”. Det har været og er i nogen udstrækning rigtigt, men det gælder ikke svinesektoren. Dansk svinekød er en af Danmarks absolut største eksportartikler. Hvert år sælger vi 90 pct. af den danske svinekødsproduktion til ca. 130 lande verden over til en samlet pris af knap 30 mia. kr. Det sker på et marked, hvor det er parametre som pris, kvalitet, fødevaresikkerhed og omkostningsniveau, der afgør, om handelen finder sted.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen