Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

10 års data ikke nok

JP BRAGTE 21/1 og 22/1 to artikler ”Temperaturen er ikke steget de seneste 10 år” og ”Hvad blev der af den globale opvarmning?”, hvor den danske professor i fysisk geografi Ole Humlum, ansat ved Oslo Universitet, blandt andet udtalte, at klimaforskerne har overvurderet effekten af drivhusgassen CO -2 , at det ikke er blevet varmere på kloden de seneste 10 år, og at den globale opvarmning derfor er »gået i stå«.

Udtalelserne bygger på observationer gennem de seneste 10 år. Tallene, som Humlum fremlægger, kan ikke anfægtes. Humlums konklusioner baserer sig kun på 10 års data fra perioden 1998 til 2007, hvilket får konklusionerne til at fremstå mindre troværdige. At fokusere kun på 10 års observationer er uhensigtsmæssigt. 10 års data er ikke tilstrækkeligt, når man ønsker at undersøge klimasystemets dynamik og dets indbyrdes relationer.Vi underviser vores elever i, at man skal være varsom med at tolke på et for spinkelt grundlag. Et utilstrækkeligt datagrundlag kan uheldigvis medføre forkerte konklusioner. Det nytter ikke at se sig blind på kortvarige klimapulser, når man skal vurdere den generelle klimaudvikling.Det handler om at tage de store briller på for at se de langsigtede trends. Den globale opvarmning er derfor ikke afblæst.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen