Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Bevar for eftertiden

Udnævn hvert andet år til arkivår. Første gang skal vi alle sammen fotografere vores huse.

DE SENERE år har ofte genlydt af, at vi skal bevare den danske ånd, vi skal ikke opgive vort kongehus, vi skal beholde det danske flag og den danske mønt med dronning Margrethe på den ene side.

Samtidig tales der ofte om den danske kulturarv, den danske historie, de danske værdier i skrift, kunst og materielle genstande. Vi taler om fredning af bygninger og landskaber (senest Lille Vildmose). Alt sammen noget, som værner om danskheden og de danske værdier, som i hvert fald vi lidt ældre har lært om i skolen.

Samtidig læser vi om, at fredede og bevaringsværdige bygninger renoveres, ombygges eller nedrives uden tilladelse. Vi læser om landskaber med voldgrave og søer, som fyldes op, og skove/træer fældes uden tilladelse fra de rette myndigheder.

Størst muligt udbytte

Vi må nok erkende, at selv om vi er danske og grundlæggende ønsker vor kulturarv bevaret, så behøver det ikke lige have betydning for os selv, når vi vil have mest muligt ud af den grund eller bygning, som vi har købt.

Kort før jul læste vi om, at Moesgaard Museum havde overtaget opsynet med fortidsminder i det østjyske område, hvor der er 3.200 af den slags. Punkter i landskabet og ruiner og lignende, som ingen af os i det daglige tænker over har med vor kulturarv at gøre.

Det er godt, at vi har myndigheder, som værner om den danske kulturarv, men gør vi det også lokalt - kender vi i det hele taget kulturarv og fortidsminder i det lokale område?

Hvem tager sig af den lokale kulturarv? Det er der mange af de lokalhistoriske arkiver/samlinger, som gør til glæde for interesserede i dag, men så sandelig også for de kommende generationer.

Vore forfædre gjorde livet let for nutidens arkæologer; de smed blot skidtet ud, og det kan arkæologerne grave frem i dag. Vores generationer smider ikke blot tingene ud; enten bliver de genbrugt eller brændt.

Derfor er det skrevne og det billedligt arkiverede af stor betydning for vore efterkommere i de næste mange hundrede år.

Vi kan gøre det bedre

Der udføres i dag et stort arbejde på arkiver, biblioteker og museer, for at dette materiale skal være tilgængeligt i fremtiden.

Hvad kan vi gøre bedre?

Kommunerne bliver større og større, men de små lokalområder, dvs. kommunerne før 1970, består stadig i befolkningen som et lokalområde, og der er ofte en vis samhørighed, fordi kirken eller skolen er samlingspunkt. Indsamlingen af forhistorisk og nutidig kulturarv må nødvendigvis fortsat ske inden for disse områder.

Man får ikke folk til at gå til et stort stadsarkiv med billedet af deres hus, forældrenes arkivalier eller den lokale bridgeklubs regnskaber og medlemslister.

Hvert arkivår sit tema

For at få fokus på indsamlingsarbejdet vil jeg foreslå, at hvert andet år udnævnes til "arkivår". Med opbakning fra Kulturministeriet og pressen kan der virkelig gøres opmærksom på årets særlige tiltag, som f.eks. kunne være: Fotografér dit hus (2009), aflever arkivmateriale fra dit firma (2011), fra din forening (2013), fra dine forældre (2015), fra dine gemmer (personlige breve, fotografier, papirer m.v.) (2017). Alt afleveres, sorteres og registreres på lokalarkivet.

På den måde får eftertiden et godt indblik i begyndelsen af det 21. århundrede, og på den måde får vi eksempelvis fotograferet hele området hvert 10. år.

Fortsætter dette i en 10-års-turnus, så er vi kommet meget langt med at dokumentere kulturarven ud i fremtiden. Kan det være så svært?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.