Debat om landbrugets udslip er overdrevet
Efter at have analyseret landbrugets kulstofkredsløb har jeg konstateret, at landbruget er mere bæredygtigt, end mange politikere tilsyneladende er klar over. Forklaringen er simpel: Det meste af det foder, som køer og grise æder, vokser på danske marker. Det optager CO2 fra luften og lagrer det som organiske stoffer i korn, roer, lucerne m.v., som husdyrene lever af.
Dyrene vokser og leverer kød og mælk, som vi mennesker spiser og drikker. Dyrenes affald opsamles i gylletanke og benyttes til produktion af biogas, som nu dækker 34 pct. af vores gasforbrug. Denne gas forbrænder vi, og den leverer el og varme, der således er klimavenlig, bortset fra de tab, der er undervejs, og den olie, som traktorer og lastbiler brænder til CO2 for at få det hele til at fungere.
En del af svinefoderet er sojaskrå, der især importeres fra Sydamerika (Brasilien og Argentina), hvor sojaplanterne optager CO2 fra luften, men det tæller kun med i Brasiliens CO2-regnskab – ikke i det danske! Men klimamæssigt gavner det omtrent, som hvis de var dyrket her. Dog er der en lille korrektion, da skibstransporten naturligvis udsender CO2. Men medregnes alt dette, er debatten om landbrugets alt for store CO2-udslip måske meget overdrevet.