Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Mandefaldet på de kvindedominerede uddannelser skal stoppes

Hvis ikke vi om få år skal komme til at mangle tusindvis af pædagoger, sygeplejersker og socialrådgiver, må vi blive bedre til at holde på mændene i disse fag.

Artiklens øverste billede
Der skal gøres langt mere for at tiltrække og fastholde mænd på velfærdsuddannelser som sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere. Foto: Benjamin Nørskov

Vi har ikke råd til at tabe mere end hver tredje mandlige studerende på velfærdsuddannelserne. Danmark står over for en velfærdskrise, hvor der i 2030 kommer til at mangle 22.500 uddannede pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. Og i dag står vi med et dobbelt problem.

Vi har både svært ved at tiltrække mænd til sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelserne. Og de mænd, der går ind ad døren på de tre uddannelser, har vi desværre mere end svært ved at fastholde.

Manglen på de varme hænder har ellers fyldt meget i debatten de senere år. Færre studerende søger ind på sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelserne, og for mange forlader fagene efter at have stiftet bekendtskab med arbejdsmarkedet.

Diskussionen om, hvordan vi tiltrækker flere studerende på velfærdsområderne og holder på dem, har fyldt under og efter valgkampen. Og med god grund. Fortsætter vi samme strategi med kun at bejle til den ene halvdel af befolkningen, vil ledere, virksomheder og det offentlige gå glip af både kvalificeret arbejdskraft og talent. Det er et kæmpe tab for samfundet.

Der er ekstremt få mænd på sygeplejerske-, socialrådgiver- og pædagoguddannelserne. Udviklingen i andelen af mænd har været stort set uændret i mange år, og de få mænd, som trodser det kønsstereotypiske uddannelsesvalg, falder i langt højere grad fra, end deres kvindelige medstuderende gør.

Frafaldet blandt de mandlige studerende er særligt højt, hvor mændene er i massivt mindretal fra start. Det ser vi bl.a. på sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelserne. Fire år efter studiestart er henholdsvis 41 pct. og 36 pct. af de mandlige sygeplejerske- og socialrådgiverstuderende faldet fra. For de mandlige pædagogstuderende falder cirka hver tredje fra.

Det er desværre ikke overraskende, at minoritetskønnet i højere grad falder fra studiet. Det viser flere undersøgelser. Men i en tid med mangel på varme hænder skal vi være bedre til at fastholde alle, som allerede har trodset de kønsstereotypiske normer ved i det hele taget at starte på uddannelsen.

Derfor vil vi i Lederne opfordre den kommende regering til at få etableret den længeventede, lovede ekspertgruppe, der skal komme med konkrete anbefalinger til at forbedre kønsbalancen på nogle af de videregående uddannelser. Mens vi venter på ekspertgruppen, har vi i Lederne en række konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan gøre op med det kønsopdelte uddannelsesvalg:

Der er helt grundlæggende brug for bedre vejledning til de unge, så de får et bedre indblik i fremtidige karrieremuligheder og bliver vejledt mere kønsneutralt. Når minoritetskønnet er startet på studiet, kan uddannelsesinstitutionerne stille mentorordninger til rådighed for at fastholde dem.

For at tiltrække og fastholde minoritetskønnet bør uddannelsesinstitutionerne desuden arbejde på at brande uddannelserne mere alsidigt og promovere de mange karrieremuligheder.

Og endelig, så har ledere i de kønsopdelte sektorer en særlig forpligtelse til at vise, at diversitet er efterspurgt, og aktivt arbejde med at tiltrække både mænd og kvinder til netop disse fag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.