Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Statsministeren har også en tredje mulighed

De Radikale har stillet Mette Frederiksen et ultimatum, hvor partiet kræver, at statsministeren udskriver nyvalg inden Folketingets åbning i oktober. Men gør hun det? Og er der en anden – eller tredje – mulighed? Svaret er ja.

Den 5. august slog den radikale politiske leder Sofie Carsten Nielsen endnu engang fast, hvad Radikale Venstre havde meldt ud allerede den 2. juli: at hvis regeringen ikke udskriver valg senest den 4. oktober, vil partiet stille et mistillidsvotum til den i Folketinget. Samtidig understregede hun nu, at statsministeren ikke kan undgå denne situation blot ved her en af de kommende uger at skynde sig at invitere Radikale Venstre med i regeringen.

Vi vil i givet fald se et forløb udspille sig, som ikke minder om noget, vi tidligere har set i danmarkshistorien.

Dette har forstærket formodningen blandt politikere på Christiansborg, journalister og politiske kommentatorer om, at vi står over for et valg enten i september eller i oktober. Afhængigt af om statsminister Mette Frederiksen vil udskrive valget, inden hun bliver mødt af et mistillidsvotum. Eller om hun vil vente og tvinge De Radikale til gennem fremsættelsen af deres mistillidsvotum direkte at forårsage, at regeringen bliver væltet, og valget bliver udskrevet.

Men der er faktisk også en tredje mulighed, som slet ikke bliver nævnt i de aktuelle analyser og kommentarer om situationen, og som måske ganske vist heller ikke er så sandsynlig, men som ikke desto mindre rent faktisk eksisterer. Nemlig, at statsministeren vælger, hvis hun bliver mødt med et mistillidsvotum i Folketinget, at lade regeringen gå af uden at udskrive folketingsvalg.

Det er en mulighed, som grundloven levner mulighed for i § 15, stk. 2, hvor der står: »Udtaler Folketinget sin mistillid til statsministeren, skal denne begære ministeriets afsked, medmindre nyvalg udskrives.«

Kunne man forestille sig, at statsministeren kunne finde på at benytte sig af denne mulighed? Og hvad ville der i givet fald ske?

Det ville – historisk set – være en ret unik situation. Det er sket flere gange før i danmarkshistorien, at regeringer er gået af, uden at der har været udskrevet folketingsvalg. F.eks. i 1993 og i 1982. Men det sker som regel ikke som følge af, at der er blevet vedtaget et mistillidsvotum til regeringen.

Men – selv om det måske ikke er særligt sandsynligt – kan man nok ikke helt udelukke, at statsministeren kunne tænke sig at benytte sig af muligheden for på den måde at ”udmanøvrere” De Radikale i det taktiske spil, som i øjeblikket foregår. Man kan ikke udelukke, at statsministeren kunne tænke sig – efter en eventuel vedtagelse af et mistillidsvotum imod regeringen – at lade denne gå af uden at udskrive nyvalg og i stedet henstille til dronningen, at der indkaldes til en ny dronningerunde.

Det store spørgsmål er i givet fald, hvordan Radikale Venstre ville stille sig i en sådan situation. Ville partiet atter – efter i givet fald netop at have forårsaget regeringens fald – pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder med henblik på dannelsen af en ny regering? Det er svært at sige, da der på nuværende tidspunkt vist ikke er nogle journalister, der har spurgt Sofie Carsten Nielsen om det. Men det ville da være interessant at få et svar på.

Og under alle omstændigheder vil det, hvis statsministeren vælger denne – måske ikke så sandsynlige, men dog eksisterende – tredje mulighed, blive uhyre spændende at følge den videre udvikling. Vi vil i givet fald se et forløb udspille sig, som ikke minder om noget, vi tidligere har set i danmarkshistorien.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.