Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Hent nu mødrene og børnene hjem fra Syrien

Børnenes kritiske sundhedstilstand og den forværrede sikkerhedssituation i de kurdisk-dominerede områder i Nordøstsyrien betyder, at det haster at få de sidste fem danske børn hjem fra Syrien.

Artiklens øverste billede
At hjælpe børnene er først og fremmest regeringens ansvar, der må sikre, at børnene kan blive evakueret til Danmark sammen med deres mødre, anfører skribenterne. Arkivfoto: AFP

»Nu er det på tide, at mødrene sætter deres egne børns ve og vel over deres ønske om selv at blive hentet til Danmark. Det er op til mødrene, om børnene skal blive i lejren eller ej.«

Sådan sagde udenrigsminister Jeppe Kofod på et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg 22/6, hvor han endnu en gang var blevet bedt om at redegøre for regeringens hårde linje i spørgsmålet om at evakuere de sidste fem danske børn fra den kurdiskkontrollerede al-Roj-lejr til Danmark.

Hvis regeringen virkelig satte barnets tarv først, ville den sætte ønsket om at holde mødrene ude af Danmark i anden række.

Regeringen har rigtigt nok til en vis grad »prioriteret barnet« ved gentagne gange at sende danske læger til al-Roj for at undersøge børnene og etablere en telefonisk nødlinje, som børnenes pårørende kan ringe til, hvis de har bekymringer eller spørgsmål om de fem børns sundhed.

Men man kan ikke sige, at regeringen sætter barnets tarv først. Lige nu bliver børnene straffet for deres forældres valg. For der er ikke andet end de benspænd, regeringen selv har skabt, som står i vejen for at hjemtage de fem børn og deres tre mødre, på trods af at mødrene er frataget statsborgerskabet efter lovgivning, der blev vedtaget, efter at de forlod Danmark.

Hvis regeringen virkelig satte barnets tarv først, ville den sætte ønsket om at holde mødrene ude af Danmark i anden række.

Gentagne gange har regeringens egne eksperter nemlig slået fast, at en evakuering af børnene uden mødrene vil være i strid med barnets tarv. Det har man ikke lyttet til.

Mødrene er børnenes primære – måske eneste – omsorgspersoner, og en adskillelse af mor og barn på ubestemt tid – måske livstid – vil kun gøre ondt værre, yderligere traumatisere børnene og gøre det sværere at sikre børnene en god fremtid.

I oktober 2021 landede tre mødre og deres i alt 14 børn i Karup efter en evakueringsaktion, der blev realiseret efter lang tids politisk pres.

Forskellen på de tre evakuerede mødre og de tre, der sidder tilbage i al-Roj, er, at de sidstnævnte var så uheldige at have dobbelt statsborgerskab, således at Danmark kunne fratage dem det danske statsborgerskab uden at bryde internationale konventioner.

De 14 evakuerede børn har siden landingen i Karup modtaget hjælp og støtte. Og vi ved fra de medarbejdere, der arbejder med børnene, at de 14 børn har fået det bedre og har glæde af den specialiserede behandling, de modtager.

Det er afgørende for dem, at de har deres mødre i Danmark og mulighed for at være sammen med dem – også selv om mødrene lige nu sidder varetægtsfængslet og afventer retssager.

Udenrigsministerens appel til mødrene om at »give regeringen lov til at hjælpe børnene« kan klinge hult. Mødrene kender ekspertvurderingen af, at børnene vil få det værre af en adskillelse fra mødrene.

De står over for et umuligt valg. Det er derfor ikke rimeligt, når ministeren forsøger at tørre ansvaret for at hjælpe børnene af på mødrene.

At hjælpe børnene er først og fremmest regeringens ansvar, der må sikre, at de fem børn kan blive evakueret til Danmark sammen med deres mødre, og at børn og mødre kan have fortsat kontakt under den varetægtsfængsling og afsoning, mødrene efter alt at dømme står overfor.

Det samlede billede af børnenes sundhedstilstand og den forværrede sikkerhedssituation i de kurdisk-dominerede områder i Nordøstsyrien betyder, at det haster med at hente børnene og deres mødre hjem til Danmark.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.