Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kvinderne betalte den højeste pris for Afghanistans nederlag. Vesten skal presse Taliban - og straffe Pakistan

Vesten er nødt til at kæmpe for, at de afghanske piger og kvinder får deres rettigheder tilbage fra Taliban. Og ingen skal tro, at Taliban er til at forhandle med.

Artiklens øverste billede
Talibans seneste anslag mod de afghanske kvinders rettigheder er ordren om, at kvindelige værter på afghansk tv skal være fuldt tildækket på skærmen. Foto: Wakil Kohsar/AFP

Talibans magtovertagelse i Afghanistan efter Doha-aftalen med USA, resulterede i, at det afghanske militær og den demokratiske regering i landet kollapsede.

Indtil videre har det formået at undergrave kvindernes rettigheder og skabt grundlaget for en usikker fremtid for afghanske kvinder og piger. På trods af, at Taliban i forbindelse med Doha-aftalen gav løfter om, at de afghanske pigers og kvinders ret til at arbejde, uddanne sig og gå i skole vil stå i en endnu bedre position, end de var under vestens demokratiske indsats i Afghanistan.

Men Talibans ekstreme og firkantede ideologi i forhold til kvinder har ikke ændret sig betydeligt meget siden 90’erne. Vestens ligegyldighed over for regimets syn på kvinderettigheder har siden Doha-aftalen og de vestlige styrkers tilbagetrækning gjort det umuligt for de afghanske kvinder og piger at stå imod Taliban.

Sanktionerne mod Afghanistan vil og kan ikke bekæmpe eller svække terrorisme, for terrorismen har sine rødder i Pakistan.

Man siger, at Vesten har tabt krigen i Afghanistan, men de største tabere af den 20 års lange krig i Afghanistan er i realiteten de afghanske kvinder og piger. De har mistet deres rettigheder; de rettigheder, de havde opnået gennem 20 år i form af retten til at arbejde, uddanne sig og muligheden for at kunne bevæge sig frit uden deres mandlige værge.

Ser vi tilbage på, hvad Talibans dagsorden har været i den tid, de har siddet på magten, finder man hurtigt frem til, at det har handlet om krænkelser af kvinders rettigheder og frihed. Ud fra Talibans handlinger skulle man tro, at kvinderne har været det største problem de seneste 20 år.

Desuden har Taliban aktivt kørt kampagner for at usynliggøre kvinder i det offentlige rum. Siden den 15 august 2021 har Taliban lukket pigeskoler fra 6. klasse og opad som led i styrets restriktioner mod kvinder. Regimet har senest beordret kvindelige journalister til at maskere deres ansigter samt dække sig fuldt fra top til tå, når de er på skærmen. Nægter de det, kan det koste dem deres job, eller de kan blive straffet med fængsel. Endvidere har Taliban også beordret de kvindelige universitetsstuderende til ikke at bære farvet hovedbeklædning eller tøj; de må kun være iført sort hovedbeklædning.

De afghanske kvinder føler sig efterladt og fanget i Vestens fejlslagne indsats for at konstruere en demokratisk stat, som kunne sikre bedre muligheder og rettigheder - også for de ca. 20 millioner kvinder i Afghanistan. Det, der i allerhøjeste grad er bekymrende, er, at kvinderne er blevet afhængig af mandlige medlemmer i familien.

Det finder jeg problematisk i forhold til FN’s verdensmål 5 - der handler om ligestilling mellem kønnene - og det 10. verdensmål, som taler om mindre ulighed. Allerede siden Sovjetunionens invasion af Afghanistani 1979 har der været betydelig stor ulighed i Afghanistan mellem kønnene - og den vokser nu igen med voldsom kraft.

Og de økonomiske sanktioner, som USA og dets allierede har pålagt Afghanistan, rammer ikke mindst kvinder og børn, hvilket har bragt dem i en tilstand af decideret hungersnød.

Taliban forsøger nu at udelukke kvinder og piger mest muligt fra det offentlige rum og erstatter deres arbejdsfunktioner med mandlige ansatte. Denne ekstreme religiøse ideologi har forringet kvinders rettigheder og levevilkår. Og jeg mener, at Talibans fremfærd ikke alene er afghanernes problem.

Talibans ekstreme ideologi har sine rødder i de pakistanske madrassaer og træningslejre, som havde fri adgang til at fremelske det nu islamiske Emirat i Afghanistan med de ekstremistiske ledere, som nu står i spidsen for landet. Men derudover er det nødvendigt at se længere tilbage; tilbage til den tid, hvor Vesten støtte religiøse afghanske grupper for at bekæmpe kommunismen og den sovjetiske besættelse af landet, i øvrigt med hjælp fra Pakistans efterretningstjeneste. Den forhistorie har også været med til at kaste afghanske kvinder tilbage til den mørkeste middelalder.

Vesten skal lægge pres på Pakistan og også lette de økonomiske sanktioner mod Afghanistan. Pakistan skal stilles til ansvar og sanktioneres for at give husly, støtte og træningslejre til terrorister. Sanktionerne mod Afghanistan vil og kan ikke bekæmpe eller svække terrorisme, for terrorismen har sine rødder i Pakistan.

Derfor har jeg som afghansk kvinde et håb om, at verdenssamfundet hører de afghanske kvinders stemme og vil stå sammen om at sikre bedre vilkår for dem, så de samme fejl ikke gentages. Det vil koste afghanske piger endnu en generation for at opnå det, de har nu. EU skal ikke håbe på, at Taliban gennem dialog vil ændre deres holdninger til pigernes ret til at gå i skole og kvindernes ret til at arbejde.

Taliban vil fortsat politisere pigernes skolegang, så længe Vesten ikke anerkender dem som et legitimt regime. Derfor er EU nødt til at tilbyde pigerne virtuel undervisning via Unesco og andre ngo’er. Det vil bevise overfor Taliban, at de ikke kan tage piger og kvinder som gidsler for at opnå deres politiske mål.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.