Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Europas fremtid afhænger af, at vi forsvarer de grundlæggende værdier

I en tid, hvor demokratiet og retsstaten er truet både internt i EU og udefra, er en fælles indsats for at forsvare de grundlæggende værdier nødvendig.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Niels Bo Bojesen

I juni igangsatte EU-institutionerne Konferencen om Europas Fremtid. En øvelse i direkte demokrati med aktiv deltagelse af borgere fra hele Europa og deres valgte repræsentanter. I mellemtiden fik Ungarns premierminister, Viktor Orbán, placeret en annonce i aviser i mere end 10 EU-lande, herunder i Jyllands-Posten, hvori han nedgør EU og især Europa-Parlamentet.

En sådan disinformationskampagne skal ikke have lov at stå ubesvaret. Ingen, som kender til EU’s oprindelse og til unionens fortsatte kamp for fred og velstand, kan forholde sig passiv i denne debat om Europas fremtid. Hvis vi ikke utvetydigt forsvarer vores grundlæggende værdier, vil EU miste sin identitet og betydning. Vi er nødt til at kunne forsvare os selv mod autoritære regimers hensynsløse fremfærd og konstant være på vagt over for angreb på vores grundlæggende frihedsrettigheder.

Alle EU’s medlemslande har skrevet under på den samme traktat, da de trådte ind i unionen. Alligevel er nogle regeringer og det gælder især den, der p.t. er ved magten i Ungarn i gang med at løbe fra de helt grundlæggende løfter, deres lande gav, da de blev medlemmer af EU, og bevæge sig tilbage i retning af de autoritære etpartistater, de var så desperate for at blive af med for 30 år siden.

Artikel 2 i EU-traktaten lyder:

»Unionen bygger på værdierne respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal. Dette er medlemsstaternes fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme, ikke-forskelsbehandling, tolerance, retfærdighed, solidaritet og ligestilling mellem kvinder og mænd.«

Alle parlamenters primære forpligtelse som borgernes repræsentanter er netop at forsvare disse værdier: retsvæsenets uafhængighed og mediernes frihed samt at værne om borgernes grundlæggende rettigheder, når de trues. Der er ingen tvivl om, at de nationale parlamenter spiller en afgørende rolle i at holde deres regeringer til ansvar, forsvare demokratiske kerneværdier og opbygge et stærkere og mere velstående samfund med lige muligheder for alle. Dette sker i samarbejde og ikke i konkurrence med Europa-Parlamentet.

Det er vores fælles ansvar at råbe vagt i gevær, når en regering hvad enten den ideologisk placerer sig til venstre, til højre eller i midten overskrider grænsen fra demokrati til autokrati. Det 20. århundredes historie har vist os, hvor lidt der skal til, før det demokratiske slør glider til side. I starten sker det næsten umærkeligt, sidenhen med stadig større skamløshed, indtil grundlaget for al menneskelig anstændighed og retsstaten er stort set forsvundet.

Som det lød fra Europa-Parlamentets formand, David Sassoli, for nylig: »For autoritære regimer er de europæiske værdier skræmmende, da frihedsrettighederne er forudsætningen for lighed, retfærdighed, gennemsigtighed, lige muligheder og fred.«

Hvis EU har brug for reformer, er det ikke, fordi de grundlæggende principper er blevet forældede, men tværtimod fordi der er brug for at styrke dem i konfrontationen med dem, der truer dem. Konferencen om Europas Fremtid bliver en øvelse i at debattere os frem til, hvordan vi kan opretholde disse principper med endnu større beslutsomhed både ude og hjemme. Uden disse grundlæggende værdier var der ikke noget EU.

Det, der er brug for i en tid, hvor demokratiet og retsstaten er truet både internt i EU og udefra, er en fælles indsats for at forsvare de grundlæggende værdier fra borgerne, Europa-Parlamentet, de nationale parlamenter, Europa-Kommissionen traktatens vogter og EU-landenes regeringer. Kun hvis vi handler sammen og med EU-fællesskabet for øje, kan vi blive ved med at leve i frihed og velstand i vores værdifællesskab. Det er den lektie, vi har lært af de sidste 70 års fred, som EU har bragt til vores del af verden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.