Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den digitale kløft i sundhedsvæsenet graves dybere og dybere

Det skal være muligt at vælge alternative løsninger, hvis borgeren vurderes til at have utilstrækkelige digitale kompetencer.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Vi lever i den digitale tidsalder. Digitalisering har i den grad gjort sit indtog i sundhedsvæsenet og er blevet det altoverskyggende middel til at indfri sundhedspolitiske mål om et sammenhængende sundhedsvæsen i verdensklasse. Men digitaliseringen i sundhedsvæsenet skaber øget ulighed i sundhed.​

Ulighed i sundhed har altid eksisteret, og desværre er uligheden i danskernes sundhed et stigende problem. De ressourcestærke borgere klarer sig bedre sundhedsmæssigt end de borgere med knap så mange ressourcer. Og det kræver faktisk ret mange ressourcer at begå sig i sundhedsvæsenet som borger. I nutidens sundhedsvæsen skal borgere ikke blot være kompetente, de skal være digitalt kompetente.

Problemet opstår, når det politiske fokus udelukkende er rettet mod de mulige løsninger, teknologien kan give, og der ikke stilles nogen alternativer til rådighed.

Hvis man en dag bliver syg, forventes det, at man blandt andet holder sig opdateret i sin e-boks, kan bestille blodprøver, kan foretage selvmonitorering og besvare spørgeskemaer forud for undersøgelser. Ja, listen er lang, og i takt med indføringen af digitale løsninger i sundhedsvæsenet forskydes ansvarsbyrden, således at det er patienterne selv, der skal navigere i egne behandlings- og sygdomsforløb. ​

En ansvarsbyrde, som udsatte og sårbare borgere har vanskeligt ved at påtage sig. Vi mener, det er et stort problem, at mange udsatte og sårbare borgere har svært ved at navigere i de forskellige digitale sundhedsydelser, mens de digitalt kompetente borgere samtidig øger forespørgslen af bedre og smartere digitale behandlingsmuligheder.

I mellemtiden står de private aktører i kø for at sælge sundhedsapps, wearables og gadgets. Da langtfra alle borgere kan anvende eller tilkøbe de forskellige apps, skaber det en yderligere uretfærdig og ulig tilgang til sundhedsydelser.​

Nu skal dette debatindlæg ikke være endnu et skingert skrig fra nogle teknologiforskrækkede omsorgspersoner. Teknologien hjælper en stor gruppe af borgere. Det får dem til at føle sig mere frigjorte og selvbestemmende.

De teknologiske løsninger er tilmed en absolut nødvendighed for at imødekomme fremtidens store udfordringer med flere ældre og flere mennesker med kroniske sygdomme.

Problemet opstår, når det politiske fokus udelukkende er rettet mod de mulige løsninger, teknologien kan give, og der ikke stilles nogen alternativer til rådighed. Der mangler klart et fokus på de konsekvenser, det har, når sundhedsvæsenet digitaliseres, og ansvaret for egen sundhed og sygdomsforløb i stigende grad pålægges borgeren.​

Det er vigtigt, at sundhedsvæsenet påtager sig et større ansvar i de konkrete behandlingsforløb. Det skal være muligt at vælge alternative løsninger, hvis borgeren vurderes til at have utilstrækkelige digitale kompetencer.

Vigtigst af alt er muligheden for at kunne tage individuelle hensyn, hvis vi vil sikre, at de mest sårbare og udsatte borgere ikke skal falde i den digitale kløft.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.