Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Der er opstået en digital træthed, som vi skal tage alvorligt

Mange medarbejdere i det offentlige føler, at digitaliseringen ikke har lettet deres arbejde, men givet dem ekstra arbejde.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Danmark er ét af de mest digitale lande i verden. Allerede med indførelsen af cpr-systemet har vi lagt et digitalt fundament, de færreste lande kan prale af. Et fundament, der er af høj værdi, da digitalisering og teknologi kun kommer til at fylde mere i fremtiden.

Men når vi skal bygge oven på fundamentet, skal vi sætte nye ambitioner for, hvad vi vil med teknologien – og vi skal huske at få alle med.

Vi kan i dag let skrive vores børn op til vuggestue, og vi kan få lov at skærmsnakke med lægen hjemmefra, når vi er syge. Robotkirurgi er hverdagskost. Selvangivelsen laver sig selv. Digitaliseringen skaber store resultater.

Det er godt, men visionerne må være endnu større. Vi kan med digitaliseringen give endnu bedre velfærd og service til borgerne og bedre arbejdsvilkår for de offentligt ansatte.

Det er alt sammen gode resultater, men alligevel er der nogle steder opstået en digital træthed, som vi skal tage alvorligt. Mange medarbejdere i det offentlige føler, at digitaliseringen ikke har lettet deres arbejde, men givet dem ekstra arbejde.

Samtidig udfordrer misbrug af data, manglende sikkerhed, overvågning og manipulation tilliden til den digitale omstilling af vores samfund. Vi har også en offentlig sektor, der med færre hænder skal hjælpe stadig flere borgere. Derfor skal vi bruge teknologien til at løfte den offentlige service.

Digitalisering har betydet, at vi har fået mere for skattepengene i det offentlige. Opgørelser fra Finansministeriet peger på, at den offentlige digitalisering har frigjort mere end 2 mia. kr. om året.

Det er godt, men visionerne må være endnu større. Vi kan med digitaliseringen give endnu bedre velfærd og service til borgerne og bedre arbejdsvilkår for de offentligt ansatte.

Dette vil samtidig også betyde, at vi skaber verdens bedste udgangspunkt for at skabe en såkaldt govtech-industri med teknologi til myndighederne, som både vil gavne velfærden, men også sikre yderligere vækst og velstand i Danmark.

Ved at bruge smarte og brugervenlige løsninger kan vi sørge for, at de offentlige hænder bruger tiden på kerneydelserne – undervisning, sundhedsbehandling, omsorg osv. – og mindre tid på rutineopgaver, dokumentation og administration. Det vil bidrage til, at den offentlige sektor kan levere endnu bedre service.

Danmark har en lang tradition for at udvikle nye innovative løsninger i tæt samarbejde mellem virksomhederne og det offentlige.

Derfor skal vi bl.a. styrke samarbejdet om forskning og anvendelse af offentlige data inden for sundhed, undervisning og velfærd, så Danmark forbliver en førende nation inden for offentlig digitalisering og bruger teknologien til at gøre livet både længere og bedre for den enkelte borger.

Lad os sammen sørge for, at de digitale investeringer – gerne i flere offentlig-private partnerskaber, som vi ser det med MitID – bliver brugt, så de giver mest mulig værdi og bliver suppleret med nye midler, når det giver mening for at fastholde Danmark som verdens bedste velfærdssamfund.

Lad os sammen fortælle de gode historier om en digital nation, der huser udvikling af digitale løsninger i verdensklasse til at løfte og lette de store velfærdsområder og borgernes liv, så vi kan tiltrække både kloge hoveder og nye penge udefra og eksportere vores gode løsninger til resten af verden.

Lad os sammen værne om Danmarks digitale dna, hvor en stærk kombination af stolte velfærdstraditioner, en stærk kultur for offentlig-privat samarbejde og en markant social tillid har betydet, at vi er, hvor vi er i dag. Som et moderne og velstående velfærdssamfund.

Så når en kommende regering er kommet på plads efter valget, håber vi, at den vil invitere til en åben dialog om nye digitale strategier og visioner for Danmark, så vi som borgere, virksomheder og myndigheder kan stå inde for, hvad Danmark kan og vil med digitaliseringen.

Og lad os så sætte handling – og investeringer – bag ordene. Vi skal investere i fremtiden, og fremtiden er digital.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.