Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Ondskabens banalitet spøger på handicapområdet

Når et ungt menneske med et alvorligt handicap fylder 18 år, kan forældre ikke længere modtage kompensation fra det offentlige for tabt arbejdsfortjeneste.

Artiklens øverste billede
Ondskabens banalitet er, når bureaukrati og kassetænkning producerer ansvarsfralæggelse og moralsk blindhed. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Er beskeden: »Flyt fra dine forældre og over på en institution, hvis du vil modtage hjælp og støtte,« til en ung mand med handicap rimelig?

Nej, vel? – Men sådan er virkeligheden i Danmark, for når et ungt menneske fylder 18 år, kan forældre ikke længere modtage tabt arbejdsfortjeneste. Ydelsen har til formål at kompensere forældrene for det økonomiske tab, som de mister ved at passe deres barn. Men støtten frafalder, når barnet bliver myndigt. Den unge mand, der fik stillet ovenstående ultimatum, havde hele sit liv været afhængig af sine forældre i alle livets aspekter lige fra toiletbesøg og indtagelsen af mad til ture ud af huset og socialt samvær med andre mennesker. Men fordi han nu var myndig, blev situationen en anden – også selv om hans behov var uændret. Kommunen tilbød end ikke anden alternativ hjælp eller en løsning, hvor han kunne være tæt på sine nærmeste. Det virker indlysende, at når du er fuldstændig afhængig af hjælp fra andre, og du kun tilbydes én mulighed for din videre tilværelse, så er det ikke længere et tilbud, men tvang og et udtryk for det, den tyske filosof Hannah Arendt beskriver som ondskabens banalitet. Her lå han og græd på en fremmed institution, i en fremmed seng. Han græd, fordi han savnede sine forældre og sit hjem.

Handicapområdet er omkostningstungt, og alle ved, at kommunerne er nødt til at prioritere deres ressourcer, men i disse eksempler og i de mange lignende sager er der ikke noget godt økonomisk argument.


Ondskabens banalitet er, når bureaukrati og kassetænkning producerer ansvarsfralæggelse og moralsk blindhed. Det banale består i den afhumanisering, som produceres, når det system, der er sat i verden for at hjælpe, tvinger unge væk fra deres forældre. Og her er det er kun et banalt system, der kan udføre disse handlinger, netop fordi systemet ikke forstår, hvad systemet faktisk gør. Det skaber onde handlinger, som ellers skulle være oplyst af humanitet for dem, der har det sværest.

Eksemplet er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Det seneste eksempel er fra Tønder Kommune, hvor en ung mand, der lige var fyldt 18 år, fik afslag på at få tilkendt en bpa-ordning (borgerstyret personlig assistance). Det var kommunens vurdering, at hans behov for hjælp og støtte lå på 19,97 timer om dagen. Han var dermed 1 minut og 48 sekunder fra at opfylde betingelserne og få tilkendt en ordning, som gav ham mulighed for at blive boende hos sine forældre. Kommunen tilbød ham i stedet en plads på en døgninstitution.

Handicapområdet er omkostningstungt, og alle ved, at kommunerne er nødt til at prioritere deres ressourcer, men i disse eksempler og i de mange lignende sager er der ikke noget godt økonomisk argument. De uforståelige og umenneskelige beslutninger kan kun forstås som begrundet i bureaukrati og kassetænkning; At ondskabens banalitet spøger på handicapområdet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.