Som soldat i et demokrati modtager vi ordrer fra et folketing
Min personlige mening er, at det vil være spild af tid og penge at gennemføre en ny undersøgelse. Hvad er det, de vil opnå?
Jeg har været udsendt til Bosnien, Kosovo, Irak og Afghanistan. Som soldat i et demokrati modtager vi ordrer fra et folketing. Altså skulle et flertal i befolkningen gerne stå bag os, når vi bliver udsendt. Vores opgave er at udføre de opgaver, vi får, uden stillingtagen til, om det er rigtigt eller forkert.
Vi løser altid opgaven efter bedste evne, og efter de retningslinjer der er for den givne mission. Hvorvidt der er foregået hemmelige møder på højt politisk plan, ved jeg ikke, men vi er nødt til at spørge, om det vil være unaturligt, at offentligheden ikke har eller får kendskab til alt. Alle kan ikke altid vide alt. Det vil kompromittere missioner.
Der har været et stort spørgsmål, der overskygger det meste. Havde Irak masseødelæggelsesvåben? Ja, det havde de efter min mening. Få personer ved, at USA selv havde forsynet Saddam Hussein med kemiske våben under krigen mod Iran. Jeg har talt med amerikanske ammunitionsryddere, der efter den første golfkrig i 1991 var i Nordirak og demonterede kemiske amerikanske våben. Våben som man formodede, at Saddam Hussein brugte mod kurderne i Nordirak sidst i 1980’erne.
Men hvor var de våben så blevet af, da USA gik ind i Irak for anden gang? Nogle mener, at Saddam Hussein havde solgt eller givet disse våben til Syrien, og det var derfor, at der ikke blev fundet nogen af de påståede våben. Det er jo i forvejen kendt, at det irakiske flyvevåben var væk under den anden golfkrig. Alle fly stod i Syrien og kom aldrig på vingerne. Men amerikanerne vidste, at Saddam Hussein havde våben, eller i hvert fald havde haft dem. De havde selv forsynet ham med dem.
Min personlige mening er, at det vil være spild af tid og penge at gennemføre en ny undersøgelse. Hvad er det, de vil opnå? Er det at straffe nogle personer, der traf beslutninger på et i offentligheden spinkelt grundlag? De påståede hemmelige møder kunne jo have indeholdt oplysninger, som ikke skal frem i dagens lys, pga. af fortroligheden mellem den danske og amerikanske stat.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter