Rygsmerter skal ikke negligeres, men vi kan blive bedre
Læge Robert Pind skriver i et debatindlæg forleden, at ondt i ryggen skal betragtes som en forkølelse, der går over i løbet af 1-2 uger uden nogen særlig undersøgelse eller behandling.
Det er rigtigt, at langt de fleste rygpatienter hverken har brug for operation eller for den sags skyld en scanning. I stedet for at give patienterne effektiv behandling og holde dem på arbejdet, giver vi dem for meget medicin, for mange unødvendige scanninger og operationer, og vi sygemelder for mange. Det kan vi ikke være bekendt.
Men borgere med ondt i ryggen skal da ikke bare afvises i døren med en besked om, at det går over før eller siden. Når man har ondt i ryggen, er det helt umuligt selv at vurdere, om det går over af sig selv. Til gengæld kan rygsmerter opleves invaliderende, og mange bliver bange. Det oplever jeg dagligt i min egen praksis.
Der findes i sundhedsvæsenet veldokumenterede behandlinger for rygsmerter, som virker på de fleste, f.eks. patientuddannelse, træning og manuel behandling, f.eks. hos kiropraktor. Men den behandling er pga. tilskudssystemet dyrere for patienterne end behandling med medicin eller operation. Det er den bare ikke for samfundet – og derfor er det ærgerligt, at mange patienter ikke får tilbuddet.
Rygsmerter koster os konservativt sat 6,7 mia. kr. i Danmark hvert år i behandling og tabt arbejdstid. Men i det danske sundhedsvæsen findes der desværre ikke en strategi for behandling af rygpatienter, og der er rigtig mange forskellige døre at gå ind ad, når ryggen gør ondt.
Men: Det kan aldrig blive ”billigere” for samfundet, hvis vi ignorerer de mennesker, der bevisligt har ondt. Til gengæld er der penge at spare, hvis vi arbejder sammen og sikrer, at folk får den rigtige behandling hurtigt.
Jeg synes, at vi i Danmark skal blive meget bedre til at udnytte de mange kompetencer, vi har i sundhedsvæsenet, når det gælder rygpatienter, og derfor har jeg også tidligere slået på tromme for, at vi i sundhedsvæsenet sætter os ned og laver en plan på området. For patienternes skyld.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter