Fælleseje fremmer et Danmark i balance
Andelsbevægelsen så dagens lys i de danske landdistrikter for over 150 år siden. Dengang var det fællesskab og lokalt sammenhold, der var grundstenene, og som siden har skabt vækst og udvikling i de mindre lokalsamfund. I dag ser vi fortsat, hvordan andelstankegangen sætter gang i projekter og fremtidssikrer landdistrikterne på flere områder. Et af de områder er adgang til digital infrastruktur.
Lynhurtigt og stabilt højhastighedsbredbånd giver mulighed for at trække børnefamilier, iværksættere og virksomheder ud i landet, og det er en helt central forudsætning for udvikling i landdistrikterne. Over halvdelen af alle husstandene i vores landdistrikter har i dag adgang til fibernet, og med den dækning indtager Danmark en topplacering i EU. Vi er dermed allerede godt på vej, men skal vi sikre, at alle kommer med, er der fortsat mange års arbejde forude.
Her er andelsbevægelsen, hvor de lokale borgere er medejere af energi- og fibernetselskabet, en væsentlig spiller. Den fremtidssikrede digitale infrastruktur er i høj grad et resultat af de regionale energi- og fibernetselskabers ejerform, hvor forbrugerne er medejere.
De forbrugerejede energiselskaber er samtidig vigtige for lokalsamfundet, da de på flere måder understøtter lokal vækst og udvikling i deres forsyningsområde. Det sker gennem lokale vækstpuljer, investering i lokal digital infrastruktur eller støtte til det lokale forenings-, kultur- eller erhvervsliv fra spejdere over lokale biografer til ungdomsklubber.
Alt sammen noget, som har stor betydning for landdistrikterne, og som i høj grad er muligt, fordi selskaberne er ejet af forbrugerne og har fællesskabet indkodet i deres dna. Det sikrer, at investeringerne har øje for lokale ønsker og behov. Andelstankegangen trives fortsat og er med til at fremme et Danmark i balance. Denne form for fælleseje skal vi værne om og udvikle fremadrettet.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter