Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Der er brug for, at piger får en stemme og bliver inddraget hver eneste dag​

Piger er nøglen til udvikling. For hvert år en pige bliver i skolen, stiger hendes livsindkomst med 10-20 pct.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

»For halvandet år siden blev min veninde og jeg overfaldet af en flok mænd på gaden, da vi var på vej hjem. Jeg var gravid i fjerde måned. Jeg undslap, men det gjorde min veninde ikke. Hun blev voldtaget og dræbt. Jeg kan stadig høre hendes skrig.«

Denne dystre beretning kommer fra Faridah på 19 år. For blot et par uger siden stod Faridah på talerstolen ved FN’s generalforsamling i New York, hvor hun med dirrende stemme forlangte af verdens ledere, at de skal gøre mere for, at piger undgår de oplevelser, hun selv har været igennem.

Det samme gør hun på FN’s internationale pigedag den 11. oktober, hvor hun og veninden Zaharah overtager posten som udviklingsminister for en dag fra Ulla Tørnæs.

Faridah er fra Ugandas hovedstad, Kampala. Hendes historie er dyster, men ikke ualmindelig for piger i det slumområde, hvor hun bor. Selv om hun kun er 19 år, har hun to små børn. Det første barn fik hun allerede som 15-årig. Hendes forældre havde forladt hende, og hun var ikke selv i stand til at betale for sin skolegang.

Da en mand fra lokalområdet tilbød at betale den for hende, takkede hun ja uden at kende konsekvenserne. Manden forgreb sig kort efter på Faridah, som herefter skulle forsørge både sig selv og sit barn.

FN's fredsstyrker anklages igen for voldtægt af civile

120 millioner piger har været udsat for voldtægt eller anden seksuel vold ifølge FN’s kvinderettighedsorganisation, UN Women. Det er et helt uhyrligt tal, og historierne bag tallene ligner ofte Faridahs.

Vold og udnyttelse avler ikke kun fysisk og psykisk smerte for pigerne. Det frarøver dem ofte muligheden for at gennemføre deres skolegang og på den måde mulighed for at kæmpe sig ud af fattigdom. Piger er den gruppe, som er mest udsat for diskrimination og stigmatisering verden over. Blot fordi de ikke er drenge.

Den positive fortælling er dog, at piger er nøglen til udvikling. For hvert år en pige bliver i skolen, stiger hendes livsindkomst med 10-20 pct. Det betyder, at hun får mulighed for at kæmpe sig ud af fattigdom og skabe et bedre liv for sine egne børn og den næste generation.

120 millioner piger har været udsat for voldtægt eller anden seksuel vold ifølge FN’s kvinderettighedsorganisation, UN Women. Det er et helt uhyrligt tal.

Hvis vi som verdenssamfund skal gøre os forhåbninger om at nå FN’s 17 verdensmål inden 2030, er det helt nødvendigt at få pigerne med. For når piger går forrest, gavner det hele samfundet.

»I am not a victim,« sagde Faridah fra talerstolen ved FN’s generalforsamling. Og hverken Faridah eller Zaharah føler sig som ofre. Sammen med andre piger har de dannet en græsrodsbevægelse, der skal gøre det område, hvor de bor, mere sikkert for alle piger at færdes i. De har fået kommunen til at sætte lys op på vejene, og de har indrettet væresteder, hvor piger kan være i fred.

Faridah og Zaharah er godt i gang med at ændre på forholdene for dem selv og deres børn. Men hvis vi vil have alle piger med, kræver det politisk vilje og en kollektiv, global indsats, hvor piger bliver hørt – ikke kun én enkelt dag om året som den 11. oktober, da mere end 1.000 ministre, borgmestre og direktører verden over giver deres taletid til piger.

Der er brug for, at piger får en stemme og bliver inddraget i beslutningsprocesser hver eneste dag.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FN
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her