Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Udenlandske studerende er disciplinerede og dygtige

Danske studerende kan lære meget af de dygtige og disciplinerede udenlandske studerende, der kommer til Danmark fra især Østeuropa i disse år.

Artiklens øverste billede
Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Det er let at slå blikket ned og undgå at få øjenkontakt med en fremmed. Især når man lige er startet på et nyt studium og kæmper med sin egen usikkerhed, og den fremmede tydeligvis ikke forstår dansk.

Så er det grænseoverskridende at skulle sætte sig på den tomme stol ved siden af rumæneren i forelæsningslokalet eller slå sig ned ved det bord, hvor syreren sidder og spiser sin madpakke for sig selv.

Den sproglige og kulturelle barriere er stor, og så er det meget lettere at kigge den anden vej og klumpe sig sammen i studiegrupper, hvor de andre ligner én selv.

​I vores lille virksomhed er vi i dag 23 forskellige nationaliteter, og det giver et fantastisk spændende miljø, hvor gloser fra mange forskellige sprog flyver gennem luften.

Måske vi skulle prøve med et smil og en invitation til at komme med ud og se det lokale superligahold spille på søndag i stedet for at se den anden vej.

Jeg er så privilegeret at være direktør for en lille virksomhed, der bygger store web-løsninger, og som på 10 år er vokset fra otte medarbejdere i en villa i Aarhus-forstaden Højbjerg til 225 medarbejdere fordelt på syv lokationer i fire lande. Og når man er på sådan en vækstrejse, så slår man ikke blikket ned og kigger den anden vej, når udenlandske dimittender med den rette faglige ballast forsøger at få øjenkontakt. Så rækker man hånden ud og byder velkommen. Først og fremmest fordi at vi bør gøre det – og for det andet fordi vi ikke har råd til andet.

I vores lille virksomhed er vi i dag 23 forskellige nationaliteter, og det giver et fantastisk spændende miljø, hvor gloser fra mange forskellige sprog flyver gennem luften. Samtidig giver det et utroligt højt fagligt niveau, fordi de udenlandske dimittender, der kommer til os, typisk træder ind i virksomheden med en fremragende uddannelse, et højt fagligt niveau og en disciplin, hvor der arbejdes seriøst – hvor hele fritiden ikke går med Counter-Strike til den tidlige morgen.

For nylig havde jeg en samtale med en ung østeuropæer, der søgte et studiejob hos os. Og noget af det, han undrede sig over, var, at hans danske medstuderende altid brugte pauserne – og sikkert også aftenerne og nætterne – på at spille Counter-Strike i stedet for at bruge tiden på at dygtiggøre sig. Måske endda få et relevant studiejob, hvor man lærte noget, som man kunne bruge bagefter i stedet for blot et ligegyldigt bartenderjob. Den her fyr ville hellere bruge sin fritid på at kode, så han måske kunne imponere en kommende arbejdsgiver.

Det er den indstilling, de nye danske studerende er oppe imod. Så i stedet for at slå blikket ned og søge mod medstuderende, der ligner dem selv, så bør de indtage den tomme stol ved siden af rumæneren eller syreren, lade sig inspirere af andre kulturer, dygtiggøre sig og lære alt, hvad de kan – og samtidig være med til at sikre, at deres nye udenlandske venner føler sig som en del af fællesskabet og ikke forlader Danmark igen.

At indgå internationale relationer allerede den første uge i studietiden kan vise sig at være det klogeste karrieretræk, landets nye studerende kan tage.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.