Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

En yderst velfungerende afdeling amputeres

Region Midt har hvæsset kniven for at amputere Karkirurgisk Afdeling i Viborg, som er den eneste af de syv danske karkirurgiske afdelinger, der fuldt ud har integreret alle de karkirurgiske funktioner i samme enhed. Den midtvestjyske befolkning sikres hermed optimale og sammenhængende forløb, og ved at prioritere subakutte patientforløb undgås unødige akutte indlæggelser.

Det er altafgørende for patienterne, at afdelingen – som den gør – samlet behersker den relevante behandling af forsnævrede og udvidede pulsårer (arterier) til benene i form af både operationer og ballonudvidelser, og at den mestrer de moderne behandlinger af åreknuder.

At behandle komplicerede sår, hvoraf rigtig mange er lokaliseret til diabetiske fødder, fordrer tilstedeværelsen heraf. Et ”multidisciplinært team”, som er defineret af Sundhedsstyrelsen, er som et af de få steder i landet fuldt etableret til varetagelsen af sårpatienterne i Viborg. Herved spares der store beløb i primærsektoren, hvilket åbenbart ikke er synligt for regionen.

Karkirurgisk Afdeling i Viborg har meget stor patienttilfredshed, og afdelingen bedømmes af de kommende speciallæger som den bedste uddannelsesafdeling i den nordlige halvdel af Jylland. Afdelingen har været storleverandør til puljen af de kommende karkirurgiske speciallæger. Plejepersonalet er dedikeret, hvilket tydeligt fremgår af de mange ”ros”skrivelser, der findes i afdelingens postkasse.

Konklusionen er, at her går det godt! – men en sådan afdeling må vi hellere amputere, siger Region Midt, der har udmeldt så store besparelser, at ovennævnte sammenhænge er svært truede. Et spareprojekt skal ifølge regionen føre til »bedre kvalitet«, »samme kvalitet billigere«, »samme kvalitet 24/7/365« og »at det kliniske personale ikke skal løbe stærkere«.

Den planlagte amputation af den karkirurgiske funktion i Viborg bringer ikke de ældre midt- og vestjyske karkirurgiske patienter i centrum, og den er ikke på deres præmisser. De yngre læger fravælger det karkirurgiske speciale. Når dagen er omme mistes der ben og liv, og det ønskede beløb spares på ingen måde – og en amputeret del kan ikke bringes tilbage.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Den vigtigste valuta i Tanzania er yuan
Kina investerer massivt på det afrikanske kontinent, og Tanzania er de seneste år blevet en af verdens største modtagere af kinesisk bistand. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her