Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad os i fællesskab få bugt med ensomheden

Det er netop i samværet med andre mennesker, at vi mærker, at vi lever.

Arkivfoto: Per Folkver

Alt for mange ældre er ensomme i Danmark. Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling anslår, at 33.000 ældre føler sig ensomme. Og ifølge Sundhedsstyrelsen føler op imod 50 pct. af de ældre, der modtager personlig pleje i eget hjem ofte eller en gang imellem, sig uønsket alene.

Det må og skal vi gøre bedre. Det har været en hjertesag for mig i mange år og en sag, som jeg som ældreminister er opsat på at gøre noget ved. Når man som jeg har arbejdet med ældre i mange år, har man set, hvor stor forskel der kan være på livskvaliteten og livslysten. Jeg har set alt for mange ensomme ældre, der har mistet håbet, troen og lysten til livet – og set, hvad der kan ske, hvis de ikke bliver hjulpet.

Når folk bliver ensomme, stiger risikoen for depression og desværre også for selvmord. En opgørelse over antallet af selvmord mellem 2007-16 viser, at ældres andel af selvmord er næsten dobbelt så høj som den andel, de udgør i befolkningen. Ethvert selvmord er hjerteskærende tragisk, og hvis vi kan forhindre nogle mennesker i at slutte livet ved egen hånd, skal vi gøre alt, hvad vi kan, for det.

Ensomhed er et meget tabubelagt emne, og det betyder, at mange helst undlader at tale om det. Og dette kan gøre det svært at opspore den ensomme ældre. Derfor skal der en styrket indsats til. Vi skal finde dem, som har mistet livsmodet, og hjælpe dem tilbage til fællesskaber, hvor de kan føle sig både set og hørt.

Det kan lade sig gøre. Jeg har så ofte oplevet, hvordan lysten til livet kan vende tilbage, når man bliver en del af et fællesskab. Vi skal blot alle være opmærksomme på dette. Som pårørende, som naboer, som venner og som samfund.

Med alderdommen kommer der jo tab af ens nære, af ægtefællen, søskende eller vennerne, og så rammer ensomheden desværre ofte. Derfor skal vi blive bedre til at invitere ensomme med ind i nye sociale sammenhænge. Ikke fordi det kan erstatte en ægtefælle igennem 50-60 år, men fordi det er i samværet med andre mennesker, at man får lejlighed til at snakke, grine, græde, danse eller at spise et måltid mad sammen. Ja, man kan vel næsten sige, at det er i samværet med andre mennesker, at vi mærker, at vi lever.

I regeringens udspil til finanslov 2019 har vi afsat 100 mio. kr. årligt de næste fire år til initiativer i kommunerne for at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Hvordan de konkret skal bruges afhænger af, hvor langt man er i den enkelte kommune. Jeg ser meget gerne civilsamfundet inddraget, og så ved vi, at de 70 organisationer, skoler og kommuner, der 10/9 er en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed, har rigtig mange gode initiativer, der kan hentes inspiration fra.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive overfor sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her