Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De officielle danske kostråd er ikke evidensbaserede og kan meget vel omtales som ”fake news”

Lige så længe regeringens referenceramme for sundhed er de officielle danske kostråd, vil der være et sundhedsproblem.

Arkivillustration: Niels Bo Bojesen

Regeringens strategi for mad, måltider og sundhed blev offentliggjort midt i august. Jeg havde set frem til udspillet og blev desværre skuffet. Aldrig har der været så mange ord med så få konkrete indsatser. De fleste pæne ord handler om information, partnerskaber og tilbud, men der mangler i den grad konkrete løsninger.

Hovedinitiativerne i strategien er:

1. Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn.

2. Mærkningsordning for sunde dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser.

3. Maddannelse i dagtilbud og skoler.

4. Lokal måltidsindsats på Lolland-Falster.

5. Vidensbank for kommunale cases vedr. mad, måltider og ernæring på ældreområdet.

6. Innovationspartnerskab.

7. Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod ”fake news”.

8. Etablering af forum for mad, måltider og sundhed.

»Regeringen vil fortsætte arbejdet med at formidle og udbrede de officielle anbefalinger for at sikre flere sunde måltider i dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser,« skriver den. Så den har altså besluttet at fortsætte mod afgrunden.

Lige så længe regeringens referenceramme for sundhed er de officielle danske kostråd, vil der være et sundhedsproblem i Danmark. Det er i sig selv et kæmpe problem.

Den skriver videre: »Myndighederne skal i højere grad deltage aktivt, positivt og konstruktivt i debatten med henblik på at fremme evidensbaseret viden, ligesom kommunikationen af de officielle råd og anbefalinger i højere grad skal tage højde for de emner, trends og tvivlsspørgsmål, der optager danskerne.«

Det er superfint at have den strategi for øje, når sundhedsspørgsmål skal formidles til den danske befolkning. Jeg håber så, at regeringen rent faktisk har fingeren på pulsen og fornemmer, hvad der rører sig i befolkningen.

Den fortsætter: »Samtidig skal forbrugerne lettere kunne finde den evidens, der ligger til grund for myndighedernes rådgivning.«

Det glæder jeg mig til at se. Jeg er mere end spændt på at finde ud af, hvor den selv finder den pågældende evidens.

Men emnet for dette debatindlæg er primært møntet på regeringens strategi mod ”fake news”: styrket kommunikation og proaktiv indsats mod ”fake news”.

Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal være gode til at sortere i den enorme informations- og vidensstrøm, men man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Indsatsen mod ”fake news” kan let ramme regeringen som en boomerang.

I stedet for at pege fingre af andre burde regeringen se lidt indad på egen information til den danske befolkning.

Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal være gode til at sortere i den enorme informations- og vidensstrøm, men man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus.

De officielle danske kostråd er ikke evidensbaserede, men alligevel bliver de lagt til grund for en ”sund” livsstil. Både befolkning, sundhedspersonale, myndigheder og fødevareproducenter benytter kostrådene og tilhørende anprisninger som grundlag for deres valg, vejledninger og produkter.

Før kostrådenes opdukken eksisterede der ikke livsstilsepidemier, et faktum, der i sig selv burde resultere i et synstjek af selve kostrådene.

Jeg ser regeringens iver efter at bekæmpe ”fake news” som et tydeligt bevis for, at den føler sig klemt af andre vidensformidlere inden for kost og sundhed.

Når regeringen prøver at sætte ildsjæle, bloggere og ”influencere” i et dårligt lys, så forsøger de samtidig at fremhæve og ophøje sig selv og deres styrelser som troværdige og videnskabeligt velfunderede. Men det er de ikke.

Jeg vil nok ikke gå så vidt som til at sidestille ”fake news”-strategien med censur eller berufsverbot. Men for enhver uvildig debattør, blogger eller ”influencer” ligger der en indbygget risiko for at fortabe rettigheder og troværdighed, når det etablerede system giver sig selv retten til at stemple veldokumenteret evidens, logik og sund fornuft som ”fake news”.

På den baggrund bliver det mere end svært at få en positiv, konstruktiv og vidensfremmende dialog mellem det officielle, etablerede systems autoriteter og den voksende underskov af skeptikere og forandringsparate danskere. ”Fake news”-strategien er primitiv og fremmer intet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her