Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alt andet end den første Olsen-banden

Den altid fornuftige Henrik Jensen skriver i håndtryksdebatten: »Det er naturligt, at et samfund stiller krav til nyankomne ved overdragelse af statsborgerskab.« Helt enig. Der skal stilles krav – masser af krav. Men er kravet om et håndtryk under ceremonien på rådhuset ved overdragelse af et statsborgerskab nu et af de kloge krav?

Hvordan skal en borgmester reagere, hvis en indvandret kvinde i stedet for at give ham hånden lægger sin hånd på hjertet? Skal hun så tages ud af køen, og dokumentet med hendes statsborgerskab rives i stykker på stedet? Eller hvordan forestiller Inger Støjberg sig, at der skal reageres?

Sagen er nok, at når nogen, som er indstillet til at modtage dansk statsborgerskab, ikke har lyst til at give hånd til repræsentanten for det danske samfund, er der nok noget i den forudgående udvælgelsesprocedure, som er gået galt. De formelle krav har man nok sørget for er overholdt, og ansøgernes kendskab til dansk sprog, kultur, historie og samfundsforhold er undersøgt ved en spørgetest, men det er jo slet ikke nok.

Det er her, det er gået galt. I stedet for at spørge, hvornår den første Olsen-bandefilm kom op i biograferne og lignende ligegyldigheder, er det nogle helt andre spørgsmål, der skal stilles. Om ansøgerens syn på forholdet mellem kønnene, homoseksualitet, kvinders sex før ægteskabet, mænds sex før ægteskabet, kvinders påklædning, eventuelle børns deltagelse i alle skolens aktiviteter, døtres valg af ægtemage, religionsvalg for børn i blandede ægteskaber, forholdet mellem dansk lovgivning og lovgivning, der har sit udspring i den pågældendes religion osv.

Der kan nemt udfærdiges et spørgeskema, der afklarer, hvor vedkommende ansøger er henne i forhold til livet, som det normalt praktiseres her i landet. Det vil sige, om vedkommende har en god chance for at integrere sig og derved kvalificere sig til et dansk statsborgerskab. I så fald vil der nok blive givet hånd.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Nej, Venstre. Social dumping er ikke en myte

Christel Schaldemose
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv.

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her