Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Frygten for få ressourcer til ældrepleje er helt reel

Lad os nu sikre, at ældreminister Thyra Frank forstår, at det nu engang er hendes opgave at have fokus på de ældre.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

En ny måling foretaget af Megafon viser, at kun hver fjerde dansker mener, at den offentlige sektor sikrer ældre en værdig alderdom. Dette burde i sig selv være alarmerende for enhver regering, der ønsker at bevare regeringsmagten efter næste valg, men det lader ikke til, at VLAK-regeringen har taget den demografiske udvikling seriøst, når man ser på deres finansudspil.

Gennem de seneste år er der skåret seks millioner hjemmehjælpstimer væk, selvom antallet af både ældre og demente i dag er støt stigende. Det er især på ældreområdet, at man de seneste par år virkelig har kunnet mærke besparelserne.

Det er, som om regeringen slet ikke forholder sig til, at vi i fremtiden vil have flere ældre, men ikke flere penge, og det er et problem, for uden penge kan vi ikke sikre de ældre en værdig alderdom.

I stedet for at afsætte penge til faste teams prioriterer regeringen at bruge flere vikarer i ældreplejen. Det kan ikke være rigtigt, at de ældre hver gang bliver modtaget af en ny hjælper, som hverken kender til den ældres historie eller helbred. Det skaber utryghed for de ældre.

Jeg synes, det er vigtigt, at vi tilbyder de ældre en garanti for, at pengene i fremtiden også vil følge det stigende antal ældre – en såkaldt ældregaranti. Dermed undgår man, at der sker en skævvridning blandt de ældre og sikrer, at de laveste socialgrupper får samme behandling som de højere socialgrupper.

Det er vigtigt for mig, at danskerne i fremtiden kan få den hjælp, som de har brug for, og derfor skal velfærden ikke forringes, som regeringen ellers lægger op til i finanslovsudspillet. Idéen om en ældregaranti deles af både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Alligevel stemte Dansk Folkeparti imod et SF-forslag, som skulle sikre, at budgetter til ældreplejen følger den demografiske udvikling. Jeg håber, at vi nu endelig kan samle kræfterne og løse problemet. Det er nemlig en forudsætning for, at vi kan genskabe trygheden i ældreplejen.

Fagforbund: Regelopgør i ældrepleje kan blive luftballon

De seneste tre år har der desværre manglet mere end 4 mia. kr. Regeringen har nedprioriteret velfærd i ældreplejen. Og de fortsætter. Derfor er det også nødvendigt, at den offentlige sektor får tilført flere penge. De seneste tre år er gruppen af ældre over 75.000 steget med 95.000. Hvis befolkningsudviklingen fortsætter sådan uden de nødvendige penge, er det ikke muligt at sikre den samme velfærd til borgerne.

Regeringen forsøger med deres finanslovsudspil at tegne et billede af, at de prioriterer velfærd højt, og Kristian Jensen er ligeledes blevet citeret for, at det er borgerligt at prioritere velfærd.

Det kan ikke være rigtigt, at de ældre hver gang bliver modtaget af en ny hjælper, som hverken kender til den ældres historie eller helbred. Det skaber utryghed for de ældre.

I virkeligheden ser billedet dog helt anderledes ud. Den demografiske udvikling har oversteget de penge, som regeringen har afsat til velfærden, og derfor vil ældreområdet og kernevelfærden også i fremtiden blive mere og mere udhulet. Det kan vi simpelthen ikke være tilfredse med, selvom Thyra Frank godt nok mener, at regeringen er på vej i den rigtige retning.

Lad os nu sikre de ældre en værdig alderdom, og lad nu vores kære ældreminister forstå, at det nu engang også er hendes opgave at have fokus på de ældre.

Ældregarantien er en forudsætning for, at der overhovedet er tid og mulighed for andre indsatser på ældreområdet. Hverdagen for de ældre bør komme først. I hvert fald før milliardstore skattelettelser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Aarhus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her