Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Danske museer kan noget helt særligt

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

Da vi i sidste uge havde fransk statsbesøg, glædede det mig, at både den franske præsident Macron og kulturminister Francoise Nyssen flere gange påpegede, at man i Frankrig meget gerne vil lade sig inspirere af den måde, vi i Danmark bryder nye veje i formidlingen af kunst og kultur, ikke mindst i forhold til børn og unge.

Dén udviking skal rammerne for museerne understøtte ydeligere i de kommende år. Men vi må tage ét skridt ad gangen.

Museumsinspektørerne Søren Bak-Jensen, Ingeborg Svennevig og Anne-Louise Sommer pågede i JP forleden, at ikke blot de statsejede, men også de statsanerkendte museer leverer væsentlige bidrag i formidlingen af national kulturarv, kunst og kultur. Derfor burde ikke blot de statsejede, men også de statsanerkendte museer tilgodeses i den kommende finanslov.

Specialmuseer vil altid have en vigtig rolle: Museer af national væsentlighed findes også uden for de statslige institutioner

Jeg er ganske enig i, at ikke blot de statsejede museer åbner vore sanser og sind. Men staten har et helt særligt ansvar for de museer, det alene er staten, der ejer og driver. Derfor har vi taget fat på dem i første omgang. Samtidig skal man huske, at en statsejet institution som Nationalmuseet har ikke færre end 22 besøgssteder rundt omkring i hele landet, ligesom ressourcerne til Det Kgl. Teater foreslås anvendt til styrkelse af teatrets aktiviteter, der bringer forestillinger ud i landet. Det er dermed ikke blot hovedstadens borgere, der tilgodeses.

De øvrige museers forhold skal vi til at se på, når vi i dette efterår – forhåbentlig – skal revidere museumsstøtten til de 98 statsanerkendte museer. Det er ikke en nem opgave, så måske lykkes det ikke, selvom alle erkender, at der er for megen tilfældighed og for lidt logik i den måde, støtten fordeles på. Men forsøget skal gøres, da vi skal have levende museer over hele landet.

Hver gang jeg besøger museer i udlandet, slår det mig, hvor mange fine museer vi har i hele Danmark, set i et internationalt perspektiv. Danske museer drives af faglighed, nytænkning og engagement. Og netop derfor er der i disse år vækst i antallet af museumsbesøg. Dén positive udvikling skal vi gennem reformer i støttesystemet bakke yderligere op om. Om et flertal i folketinget tør og vil.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Om at leve som psykisk syg
Bernd Bachmann
Livet som psykisk syg er besværligt og kan til tider være ulideligt frustrerende. Det er på tide, at regeringen tager problemet seriøst og får psykiatrien på finansloven.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her