Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kære politikere. Der er faktorer, som jeres regnemaskiner ikke kan tage højde for

Et rutineret team af læger og paramedicinere ydede effektiv og hurtig behandling, da blodproppen ramte.

Vigtigst er omtanke for helheden inden rationaliseringsknivene svinges i sundhedsvæsenet.

Her er bare en lille beretning fra hverdagen. En formiddag i slutningen af juni i år blev jeg ramt af, hvad der viste sig at være en blodprop i hjernen.

Jeg befandt mig i, hvad nogle mennesker nedladende kalder Udkantsdanmark, nærmere i Thyborøn, i sportshallen.

Der blev ringet 112, og mindre end 10 minutter senere var ambulance og helikopter ankommet.

Et yderst velindarbejdet og rutineret team af læger og paramedicinere undersøgte hurtigt på stedet, om årsagen skyldtes fejl ved hjertet, blodprop eller andet. Behandling mod en blodprop blev startet straks og fortsatte i ambulancen til Holstebro Sygehus (ca. 60 km derfra). Hvis undersøgelsen havde peget på et hjerteproblem, var jeg måske i stedet blevet fløjet direkte til Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Hvert minut tæller, ved man. Hjernecellerne ødelægges hurtigt af iltmanglen, og konsekvenserne af blodproppen bliver mere og mere omfattende, jo længere tid der går – dvs. lammelser af krop, talefunktionen m.m. Jeg blev lammet i den ene side og kunne hverken stå eller gå i nogle dage.

På Holstebro Sygehus stod man klar ved modtagelsen. Der var ingen forsinkende procedurer for indskrivning og ventetid. Scanning af hjernen foregik få minutter efter ankomsten. Efter yderligere undersøgelser og bekræftelse af mistanken blev jeg efter kort tid sat i trombolysebehandling (opløsning af blodproppen).

Hvert minut tæller, ved man. Hjernecellerne ødelægges hurtigt af iltmanglen, og konsekvenserne af blodproppen bliver mere og mere omfattende, jo længere tid der går – dvs. lammelser af krop, talefunktionen m.m. Jeg blev lammet i den ene side og kunne hverken stå eller gå i nogle dage.

Personalet på Holstebro Sygehus, neurologisk afdeling, var fagligt ekstremt kompetent og særdeles empatisk. Ikke et minut blev spildt.

Min historie med blodproppen fik en happy ending.

Jeg er igen 100 pct. funktionsdygtig, aktiv som før og selvhjulpen med alt. Jeg er færdigudredt på et hospital i min hjemregionen (hovedstaden) og fundet helt rask.

Konklusion: Den hurtige og særdeles kompetente handling hele vejen, fra blodproppen ramte i hjernen, til jeg blev udskrevet fra sygehuset bare tre dage senere, var meget mere værd end guld, både for mig og for samfundet.

Beredskabet og hospitalsbehandlingen har kostet i starten, ingen tvivl om det, men det har helt sikkert sparet samfundet for at få en borger med årevis afhængighed af offentlig hjælp. Det har også sparet mig for at være mere eller mindre handicappet. Min livskvalitet er fuldt på højde med, hvad den var inden blodproppen.

Overlægen som patient: Kollegerne havde jo nok gjort deres bedste. Det er set i bakspejlet det værste

Jeg er bare én person, men så vidt jeg ved, er der årligt i Danmark omkring 10.000 personer, som rammes af en blodprop i hjernen.

Undertegnede var bare heldig, at ulykken ramte mig, mens jeg var i ”Udkantsdanmark”, hvor alt fungerede perfekt og hurtigt.

Desværre har jeg personligt flere mindre gode erfaringer fra hospitaler i hovedstadsområdet, hvor jeg bor til daglig.

Jeg er meget imponeret over, at det kan lade sig gøre at håndtere en akut og alvorlig sygdom så effektivt.

Kære politikere og økonomer. Der er faktorer, som jeres regnemaskiner og velmente planer ikke kan tage højde for. Man kan på papiret spare meget væk, og man kan lave nye flotte bygninger – rationalisering, hedder det vist.

Det, der virkelig betyder noget for os borgere/patienter, er dygtige, erfarne og handlekraftige personer i alle led fra beredskab til hospitaler. Uddannelse, træning, viden og gejst hos personalet er de faktorer, der for helheden betaler sig.

Jeg skylder megen tak til disse dygtige mennesker, der reddede min førlighed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kvinde æresdræbt d. 9. september i Århus

Jaleh Tavakoli
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig.

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her