Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Sundhedsvæsenet er bedre end sit rygte

”Derfor bør regionerne nedlægges” føler speciallæge Aksel Holm sig forpligtet til at skrive i Jyllands-Postens kronik forleden. Hans synspunkt er, at regionerne ikke har levet op til forventningerne. Det skyldes især, at djøf'erne har overtaget magten fra lægerne og indført et unødigt stort bureaukrati, som går ud over kvaliteten i patientbehandlingen.

Jeg er enig i, at sundhedsvæsenet står over for svære udfordringer i disse år. Men det er forsimplet blot at skyde skylden på djøf'ere og en øget registreringsopgave. En nok så væsentlig årsag er den øgede kompleksitet, som forårsages af alle de nye behandlingsmuligheder og den deraf følgende øgede specialisering og subspecialisering.

Nutidens sundhedsvæsen er blevet så komplekst, at der er brug for mange forskellige kompetencer i ledelsen. Der er brug for et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem læger, sygeplejersker, djøf'ere og andre faggrupper. Skyttegravskrig bringer os ingen vegne. Det er rigtigt, at registreringsopgaven er blevet større, men det er ikke alene djøf'ernes skyld.

Vi lever i et åbent og politisk styret system, hvor vi skal kunne dokumentere vores aktivitet, og desuden er mange af registreringsopgaverne en uløseligt integreret del af det kliniske arbejde. Men naturligvis skal vi hele tiden arbejde for at fjerne unødig registrering.

Sundhedsvæsenet er udfordret økonomisk, men helt slet står det ikke til. Der er meget at været stolt af. Vi har stadig fri og lige adgang, den sundhedsvidenskabelige forskning er stærk, og kvaliteten i patientbehandlingen vil jeg tillade mig at kalde stigende. Lad mig fremhæve et par vigtige områder: Hjertedødeligheden er faldet gennem de seneste 10 år, kræftdødeligheden tilsvarende – og flere lever længere med deres sygdom.

I august besøgte Sveriges Radio bl.a. Rigshospitalet. Baggrunden var, at i Sverige er ventetid til behandling vokset kraftigt i de seneste år. Journalisten ville gerne høre om, hvad indsatsen i Danmark har været, siden at ventetiderne fortsat daler, således at man i gennemsnit kun venter 41 dage på planlagt operation, samtidig med at pakkeforløb understøtter hurtige forløb for kræft- og hjertepatienter.

Vi står overfor store og svære opgaver, men lad os søge at løse dem i et tillidsfuldt samarbejde med andre faggrupper, med politikerne og patienterne uden at forfalde til forsimplede udsagn og løsninger.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Blog: Informationsdeling ligger ikke i efterretningstjenesters DNA

Nauja Lynge
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her