Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Jeg deler ikke frygten for staten, men for it-giganterne

Debatten burde fokusere på at sige nej til it-kæmperne i stedet for at være bekymrede for vores politis efterforskningsarbejde.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

I de seneste år har vi flittigt diskuteret begrænsningerne for statens – og nok særligt politiets – brug af data. Her forekommer det mig, at debatten ofte er drevet af en overdreven frygt for, hvordan politiet håndterer den indsamlede data.

I JP forleden lancerede Dansk Folkeparti sammen med Socialdemokratiet et konkret forslag om, hvordan politiet kan få mere ud af brugen af nummerpladescanning. Et forslag, der tilmed vil styrke retssikkerheden ifølge direktøren i tænketanken Justitia. To fluer med ét smæk.

Forslaget indebærer, at politiet får lov til at opbevare nummerpladedata fra scannerne i længere tid, så de kan gå ”tilbage i tiden” og hurtigt se, hvem der har været ved et gerningssted. Dermed får de langt bedre mulighed for at fange mordere, voldtægtsmænd og bandekriminelle og stille dem til ansvar. I forslaget indgår der desuden klare rammer for, at domstolene skal ind over politiets brug af værktøjet.

Kronik: Vi er slet ikke teknologiforskrækkede nok!

Desværre oplever vi en frygt for dette og flere andre af politiets efterforskningsværktøjer, som er stærkt overdreven. Det er mig en gåde, hvorfor flere stiller sig op i den offentlige debat for at diskutere og problematisere nogle meget fasttømrede og snævre rammer for politiets brug af data til efterforskning.

Særligt i betragtning af, at den løbende overvågning fra internationale it-giganter ikke fylder mere i debatten.

Vores politi arbejder hver eneste dag for at gøre os trygge og sikre. Dertil er de totalt reguleret, og der er mulighed for indsigt af pressen, interesserede borgere, politikere, en ansvarlig minister m.fl.

It-giganterne derimod, de arbejder ikke for fællesskabet og trygheden. De har til formål at spore vores digitale adfærd og analysere vores data, så de kan tjene penge på deres viden om os. Modsat hos politiet er der ringe mulighed for indsigt i it-giganternes værktøjer, herunder deres indbyggede algoritmer, der får skyld for meget elendighed.

Det er værd at spørge sig selv om debatten i højere grad burde fokusere mere på at sige nej til it-kæmperne i stedet for at bruge en masse tid på at være kritiske og bekymrede for vores politis efterforskningsarbejde.

Udviklingen i disse år går kun én vej: mod brugen af nye platforme og ny teknologi.

Det ville ærligt talt være noget besynderligt, hvis man politisk skulle være nærmest religiøs modstander af, at politiet – åbenbart som nogle af de eneste i dette land – ikke skulle nyde godt af de positive sider, som teknologiske fremskridt kan give i deres efterforskning og kriminalitetsbekæmpelse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skammer du dig ikke, Morten Østergaard?

Alex Vanopslagh
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst.

Blog: Nyt fødevaremærke er vejen frem

Jens Kindberg
Mit forslag er blevet regeringens politik.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.

Kommentar: Skal kriminalforsorgen fungere som ruffer?

Henrik Jensen
Spørgsmålet bærer svaret i sig. Det er vel ikke kun ofrenes efterladtes retsfølelse, der her forhånes. Husk lige, at kriminalforsorgen, det er også os – landets borgere.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
»Folk er ofte lidt skeptiske i starten, når jeg fortæller, at brownien er lavet på sorte bønner«
Hun er kun 24 år og har allerede udgivet fire kogebøger. Aarhusianske Emma Martiny har fart på som madskribent og blogger, og så elsker hun at samle mennesker omkring madlavning. Gerne med en bønnebrownie til dessert. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her