Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alkoholen er frirummet for vildskab i et flisebelagt, kortklippet og kontrolleret land

Der er masser af grunde til at drikke. Selv om artiklen i JP forleden fokuserer på de højtuddannede, viser tallene i artiklen tydeligt, at drukkulturen er bredt funderet. Der er f.eks. flere med kort end lang uddannelse, der overskrider den såkaldte højrisikogrænse. Det er ikke overraskende, at alle sociale lag holder fast ved denne last.

Det er kun overraskende, hvis de kan nøjes med den. Sundhedsfagligt er det umiddelbart trist, men behovet for en flugt fra virkeligheden kan ikke undervurderes. Det pinligt enkle svar er jo, at vi godt kan lide at være fulde. Det gælder ikke mindst for de højtuddannede. Hjernen er på overarbejde dagen lang i videnssamfundet.

Den praktisk talt koger, når dagen er ved at gå på hæld, og alkohol i alverdens smukke afskygninger står klar som en afkølet pool. Med et hovedspring ned i de kølige væsker glemmer vi bunkerne på skrivebordet, chefens formaninger, de personlige forandringsmål og halvhjertede karriereplaner.

Vi glemmer vores håbløse CO2-aftryk og den konstante globale skyldfølelse. Vi glemmer vores sociale angst og civiliserede fernis. Drikker vi nok, glemmer vi helt, at samfundet eksisterer uden for vores egen lille hærværkszone. Alkoholen bibringer et frirum for vildskab og behovsdyrkelse i et land, hvor alt er flisebelagt, kortklippet og kontrolleret.

I Alkohol A/S er der ingen planer, ingen værdier, ingen mission eller vision. Tror man, at behovet for dette frirum forsvinder med oplysningskampagner og løftede pegefingre, tager man grueligt fejl. Frirummet er selve forudsætningen for, at det hele ikke går op i limningen. Og netop fordi smøgerne og den fede mad – for de højtuddannedes vedkommende – er lagt på hylden, står alkoholen endnu stærkere tilbage som eskapistisk værktøj.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skammer du dig ikke, Morten Østergaard?

Alex Vanopslagh
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.

Kommentar: Skal kriminalforsorgen fungere som ruffer?

Henrik Jensen
Spørgsmålet bærer svaret i sig. Det er vel ikke kun ofrenes efterladtes retsfølelse, der her forhånes. Husk lige, at kriminalforsorgen, det er også os – landets borgere.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her