Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Sprogundervisningen i skolen er kørt helt af sporet

Hvorfor kan undervisningen af nutidens børn i et niårigt skoleforløb ikke rumme tre faste fremmedsprog?

Mit barnebarn går i 5. klasse. Hun har allerede haft engelsk i flere år, og nu skal hun fra 5. klasse have endnu et sprogfag, enten tysk eller fransk. Klogeligt har familien valgt tysk, men valgmuligheden gør, at nogle elever til sin tid vil forlade folkeskolen uden det mindste kendskab til tysk. Sprogundervisningen i skolen er kørt helt af sporet.

Lad os se på, hvordan det var engang. Da jeg 15 år gammel tog den såkaldte mellemskoleeksamen, havde jeg haft både engelsk og tysk i flere år, og dertil kom svensk i forbindelse med danskfaget. Nogle elever havde tillige latin, idet de sigtede mod den sproglige linje i gymnasiet.

Sprogundervisningen i skolen er kørt helt af sporet.

På den baggrund synes det underligt, hvis undervisningen af nutidens børn i et niårigt skoleforløb ikke kan rumme tre faste fremmedsprog. Engelsk begynder nu allerede i 1. klasse, og med nutidens veluddannede lærere og de tekniske hjælpemidler, der nu er tilgængelige, samt hele den angloficering af alle former for kommunikation, som nu præger hverdagen, går tilegnelsen af engelsk hurtigere end nogensinde før.

Det andet sprog skal være tysk. Argumenterne herfor er både erhvervsmæssige, historiske og kulturelle, men jeg vil også fremhæve den store personlige tilfredsstillelse, det giver, når man kan tale med folk fra sit naboland. Forudsætningen for en succesfuld tyskundervisning er imidlertid en danskundervisning, hvor grammatik er sat i højsædet.

Det tredje sprog skal være et romansk sprog, ikke fransk, men “latin som talesprog”, nemlig italiensk. Italiensk er let at lære for danskere.

Udtalereglerne er få, og mange italienske ord vil af en dansker umiddelbart udtales, så en italiener forstår dem. Helt modsat vil det være med det franske sprog.

Italiensk er en slags romansk universalsprog. I den skriftlige form er ligheden med et andet romansk sprog, spansk, slående, hvilket mange sikkert har bemærket på diverse emballagepåskrifter og brugsanvisninger. Også mundtligt kan man over for en spansktalende komme langt med italiensk.

Fransk hører ikke hjemme i folkeskolen, men i et evt. efterfølgende uddannelsesforløb. Her vil folkeskolens italiensk (“latin”) være et godt udgangspunkt for fransk og andre romanske sprog, netop fordi italiensk er så tæt på alle romanske sprogs moder, latin.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Undervisning i et blåt skær er spild af ressourcer
Peter Holdt Christensen
Det er ikke al undervisning i undervisningslokalet, som skal foregå uden skærmbrug, men på den anden side er der grund til, langt oftere end det er tilfældet at forbyde ikkerelevant skærmbrug.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.

10 år efter "Fra Thailand til Thy": Mød Mong, Kae og Sommai

Sine Plambech
Thailandske kvinder er blevet den nationalitet, som danske mænd oftest gifter sig med ud over danske kvinder.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her