Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Jamen altså, sproget, det lissom skrider

Sproget ændrer sig hele tiden. Det skal det også, men ikke nødvendigvis til det værre. Det er desværre tilfældet i medierne – ikke mindst i tv.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Forleden gik Otto Berker i et debatindlæg i rette med tv-journalisters sprog og ikke mindst deres massive brug af æh’er. Men det er blot en dråbe i havet.

Desværre er der til stadighed et ocean af eksempler på, at sproget i medierne har udviklet sig til det værre. Det er jo helt uhyggeligt, hvor meget sproglig spam og fornærmende fejl, man skal lægge øre til. Eller ligge øre til, som det åbenbart også kan udtrykkes.

En af de største sproglige synder er brugen af det dobbelte grundled. Det er i dag blevet så udbredt, at det nærmere er reglen end undtagelsen. »Statsministeren, han holdt i går pressemøde.« Set på skrift ser det jo helt uhyrligt ud. Og sådan lyder det også.

Endnu værre bliver det, når anden del af det dobbelte grundled pludselig skifter fra ental til flertal. »Regeringen, de agter at fremlægge et lovforslag.« »Politiet, de har foretaget anholdelse.«

Engang var det meteorologer, der berettede om vejret og prognoser. I dag er det for størstedelens vedkommende castede vejrhaner og -høner, for hvem et ordentligt sprog ligger lige så langt væk som kendskabet til meteorologi.

“TV Avisen” og “Nyhederne” på TV 2 forsøger altid at have et kamera og en mikrofonholder i brændpunkterne af begivenhederne. Efter oplæg fra studiet skiftes til den aktuelle lokalitet, hvor mikrofonholderen efter præsentation fra studiet med 99 pct. sikkerhed starter sit indlæg med enten ja, jamen, altså eller jamen altså.

Ovenikøbet skal vi til stadighed høre en uendelig række af fyldord som »hvad er det nu, det hedder«, »man kan sige«, »ehh« og andet fra skuffen med ingenting.

Der er ganske få reportere, der er sig disse synder bevidst og starter deres indlæg på normal, rigtig vis. De har sandsynligvis ikke trukket beviset på deres journalistuddannelse i en automat på et eller andet university.

Engang var det meteorologer, der berettede om vejret og prognoser. I dag er det for størstedelens vedkommende castede vejrhaner og -høner, for hvem et ordentligt sprog ligger lige så langt væk som kendskabet til meteorologi. »Temperaturerne de falder om natten, og vinden den går over i østlig retning«. »Den regn, som der faldt i går.« Ak ja!

Hvorfor må tyw grader ikke hedde tyve grader? Og hvorfor skal Nordjylland, Sønderjylland osv. benævnes de jyske landsdele?

Seerne er totalt ladt i stikken: Æh, æh, æh – intetsigende fyldord vælter ud af mit tv

Vejrhanerne og -hønerne og alle øvrige tv-værter må hjertens gerne komme fra ethvert pastorat i Danmark, men deres (sproglige) kvalifikationer må strække sig længere end til udseende og skærmtække.

De må også hjertens gerne optræde som kendisser i de kulørte blade og deltage i alskens underholdningsprogrammer, men det er bemærkelsesværdigt, at de mest kompetente vejrværter aldrig gør.

En nyhedsoplæser (som nu til dags hedder en vært) skriver sikkert sit manus i samarbejde med en redaktør. Men jeg har svært ved at forestille mig, at nogen kan forfatte en sætning som denne: »Regeringen, de går ind og sikrer, at vi fremadrettet fortsat kan vækste i Danmark.«

Men det er der altså. En ansvarlig redaktør ville med det samme rette den til: »Regeringen vil sikre, at vi fortsat kan skabe vækst i Danmark.« Regeringen går nemlig ikke ind nogen steder, fremadrettet er et tåbeligt politikermodeord, og der er ikke noget på dansk, der hedder “at vækste”. Alt for ofte bliver sproget i specielt tv skamredet til et nærmest uigenkendeligt miskmask af fyldord og direkte sproglige fejl.

Der må være nogle velmenende og kyndige sprogfolk med tungen lige i munden og begge ben på jorden, der kan lære skærmfigurerne at udtrykke sig ordentligt. Hvis de ikke kan lære det, skrider sproget endnu mere, og hvor det derefter ender, kan man kun gisne om. Og gyse.

Det kan ikke være urimeligt at forlange en ordentlig behandling af sproget på landets public service-kanaler. Så hvorfor ikke starte med noget så fundamentalt som at lære skærmfigurerne at tale ordentligt dansk.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her