Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vil regeringen reelt løse stressproblemet?

Det er bemærkelsesværdigt, at der bl.a. ingen arbejdsmedicinere er i et nedsat stresspanel.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Regeringen vil efter eget udsagn gerne gøre noget ved, at så mange mennesker i Danmark udvikler stress. Derfor nedsatte den i juni et stresspanel. Stresspanelet skal øge vores bevidsthed om, hvad stress er, og komme med forslag til, hvordan stress kan forebygges og reduceres.

Det er desværre gået forholdsvis upåagtet hen i den offentlige debat. Og det er ærgerligt, for intentionen er god. Men det store spørgsmål melder sig: Ønsker regeringen reelt, at stresspanelet skal forandre noget? Panelet bliver beskrevet som bredt sammensat af eksperter.

Bredden rækker bare ikke til det område, hvor langt flest mennesker udvikler stress: i arbejdslivet.

Godt nok sidder der tre læger i panelet. Det bemærkelsesværdige er, at ingen af disse er arbejdsmedicinere. Landets arbejdsmedicinske klinikker har dog en bred og indgående viden om stress udviklet i et belastet arbejdsmiljø. Der er heller ikke repræsentation fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, der ved meget om årsager til stress og har forslag til forebyggelse.

Når det er så vigtigt med en arbejdsmiljøvinkel på stress, er det, fordi arbejdet spiller en meget stor rolle i vores samfund. At arbejde giver mening, del i et fællesskab, oplevelse af at bidrage til samfundsnytten og struktur i hverdagen. Når noget af dette trues – f.eks i produktivitetens hellige navn, hvor krav overstiger ressourcer – svinder vores tro på egne evner. Der laves flere fejl, arbejdet bliver ineffektivt, trivslen lav og alvorlige stresssymptomer kan udvikles.

Stresset? Derfor er ferie ingen mirakelkur

En stressindsats drejer sig i høj grad om positive faktorer i arbejdslivet og et sundhedsfremmende arbejdsmiljø. Det betyder blandt andet, at man som ansat skal have indflydelse på betingelserne for arbejdet.

Men heller ikke forskere i sundhedsfremme er repræsenteret i regeringens panel – for slet ikke at tale repræsentanterne for de ansatte: de faglige organisationer. Medarbejderne må vel forstås som professionelle eksperter i, hvad der skal til for at skabe balance i arbejdsliv og hverdagsliv.

Har regeringen mon tænkt over, hvad sammensætningen af panelet betyder for resultatet af panelets arbejde? Eller skal sammensætningen tolkes derhen, at viljen til forandring, når det gælder stress, ikke reelt er til stede?

Nu kan vi håbe, at ekspertpanelet af egen drift råder bod for de mangler, der er i sammensætningen af panelet. Og vi kan håbe, at panelet får identificeret områder og forslag rettet mod arbejdsmarked og beskæftigelsespolitik – de forslag, der virkelig vil batte i stressforebyggelsen. Det vil være velgørende.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Send de stressede hjem og lege med deres unger
Hanna Line Jakobsen
Leg er den perfekte kur mod stress – den eneste bivirkning er glæde. Men mere end halvdelen af de danske familier oplever, at de bruger for lidt tid på leg, og hvert tiende danske barn føler ikke, det har tid til at lege. Det er ulykkeligt for både børn og voksne.
Debat: Unge skal have en stressfri start på arbejdslivet
Jon Johnsen
For den enkelte kræver en god overgang fra studium til arbejdsliv en erkendelse af, at man ikke bare kan drøne hovedkulds derudad i forventning om at præstere perfekt fra første dag.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her