Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det borgerlige Danmark er stille og roligt ved at grave sin egen grav

På det værdipolitiske område er de to partier i regeringen, LA og K, ganske enkelt uforsonlige.

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

Det konservative folketingsmedlem Naser Khader udtalte for nylig, at kulturinstitutioner som Nationalmuseet, Det Kongelige Teater og Det Kgl. Bibliotek er en for essentiel del af den danske kulturarv til, at de skal gennemleve flere besparelser.

Kulturministeren, Mette Bock (LA), nægter at sætte slutdato for de planlagte kontinuerlige besparelser med herigennem forringelser. Med andre ord imødekommer hun ingenlunde De Konservatives ønske. Og ganske plausibelt kommer paradokset i, at LA og K sammen er i regering til udtryk for stedse.

Omtrent alle intellektuelle centrumvenstreorienterede har vel nok siden fødslen af VLAK-regeringen været au fait med det borgerlige kulturparadoks. På det værdipolitiske område er de to partier LA og K ganske enkelt uforsonlige. ”Skatten skal ned” er ét af de få mantraer, de kan synge i kor. Men der er altså forbløffende få lighedspunkter.

Hun ejer efter min mening ikke de humanistiske kvaliteter, det kræves for at være Danmarks kulturminister. Det liberale Danmark er historie- og kulturløst.

En regering er samfundets faderfigur, hvis fineste opgave er at kunne samle et folk. Dette handler om at være i stand til at etablere en medborgerskabsfølelse blandt befolkningen og ikke bare lade stå til for til sidst at bevirke splittelse. Derfor er kulturpolitik mere sigende om den førte politik, end hvad Mette Bock nok er bevidst og informeret om.

Bock har aldrig beklaget sig over det faktum, at kulturområdet ofte bliver prygelknabe, når der skal spares penge i den offentlige sektor. Dermed accepterer hun det faktum, at kulturpolitik er lavest i fødekæden i en regerings hierarki.

Dette syn og holdning er ikke forbudt, men det er problematisk og ude af trit med virkeligheden i en kulturnation som Danmark præget af så megen stolthed og historie.

Entré opvejer ikke besparelser for Statens Museum for Kunst

Den afvisende facon fra kulturministeren er desuden et symptom på den tendens, at Liberal Alliances ministre glemmer deres politiske ministeransvar. De oparbejder en mistillid i Folketinget, når de gentagne gange udtaler sig uden henhold til faktuelle virkeligheder og konkrete arbejdsforhold.

Ingen betvivler forhåbentlig, at Mette Bock ønsker Det Kongelige Teater nedgraderet til under internationale standarder, men indirekte kan man godt få det indtryk hos ministeren, når hun ikke partout afviser yderligere fremtidige nedskæringer på området.

Hun ejer efter min mening ikke de humanistiske kvaliteter, det kræves for at være Danmarks kulturminister. Det liberale Danmark er historie- og kulturløst.

Det samme kan man ikke klandre den efterhånden gamle dreng i klassen, De Konservative, for at være. Tværtimod. De fører fortsat deres politik præget af forudsigelighed. Det klæder dem imidlertid, men hvis de ikke lægger yderligere pres på ministeren, vil også de risikere at tabe ansigt i forhold til vælgerne.

LA har det problem, at det står alene på mange politiske områder. I denne sag om kulturbesparelser og opbremsningen af samme møder de modstand fra både Socialdemokraterne, DF og K. LA's førte sundheds-, transport- og finanspolitik artikulerer deres egen ensomhed i dansk politik, da de ingen opbakning møder. Det borgerlige Danmark er stille og roligt ved at grave sin egen grav. Som bekendt har alting sin tid.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Abort er et voldeligt og ukærligt valg
Margrete Joy Josefsen
Alle børn tilhører sig selv, og vi har ingen ret til at hindre et barn livet, blot fordi det kommer på et ubelejligt tidspunkt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her