Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kropssproget er altid vigtigt for en læge

Der indføres nu egenbetaling på tolkebistand for udlændinge, der har boet mere end tre år i Danmark og ikke har lært sig dansk. I Region Syddanmark bruger vi hvert år 50 mio. kr. på tolkehjælp blot i sundhedssektoren. Kommunernes udgifter hertil er betydeligt større.

Forleden kunne man i JP læse en kronik skrevet af en ung herboende muslimsk læge, som var imod egenbetaling.

Jeg har været læge i 40 år og har aldrig nogensinde været i en situation, hvor livstruende alvorlige lidelser ikke kunne diagnostiseres eller behandles, fordi læge og patient ikke kunne kommunikere verbalt. Kropsproget er for en erfaren læge ofte vigtigst. Har en patient smerter, fortæller kropssproget mere end ord, hvor ondt personen har. Er man afslappet og smilende, har man mindre ondt end en person, der er bleg, stille og knapt kan gå.

Når patienter indbringes bevidstløse, er læger også i stand til at diagnostisere og behandle uden brug af sprog. En dansker, som rejser til udlandet og der bliver syg, må også gøre sig forståelig vha. kropsproget. Den unge muslimske læge beskriver et eksempel, hvor en udenlandsk kvinder, som ikke kan dansk, har fået en blodprop. Trods manglende sprog diagnosticerer lægen dog alligevel blodproppen. Lægen frygter dog, at hvis der ikke senere havde været en tolk til stede, ville kvinden have modsat sig behandling.

Det er usandsynligt, at en kvinde med brystsmerter, som selv har søgt læge, vil modsætte sig behandling. Til gengæld er det ikke mere end 14 dage siden, jeg selv tilså en kvinde, som havde boet i Danmark i 14 år og ikke kunne et ord på dansk. Hun havde ret til tolkebistand betalt af andre skatteyderne. Den muslimske læges indlæg bør nok også mere ses som et politisk statement end som et fagligt problem. Samme læge har tidligere ”misbrugt” sit embede med politiske statements, hvor han bl.a. har skrevet en recept til Inger Støjberg og ordineret hende “undervisning i demokrati”.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Bryd med bankernes magt, split dem op

Signe Munk
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt.

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Blog: Informationsdeling ligger ikke i efterretningstjenesters DNA

Nauja Lynge
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Viden
Kæmpe eksperiment skal øge unges interesse for naturvidenskab
35.000 skolebørn skal ud og finde bakterier i Danmark. Projektet roses for at ville øge unges interesse i naturvidenskab, men det får også kritik for kun at gavne Novozymes. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her