Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vi kan gøre noget ved tuberkulose nu

Midlet thioridazin har potentiale til at helbrede tuberkulose, uanset hvor resistente tilfældene af XDR-TB præsenterer sig.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Vi så på tv forleden et indslag om eksperimenter i laboratoriet og udført i felten (Sydafrika) med en ny tuberkulosevaccine, den første siden Calmette-vaccinen fra 1921 blev præsenteret.

Det er en glædelig nyhed, at der forskes i udvikling af nye vacciner, i en tid hvor resistensforskere har domineret faglitteraturen og de offentlige medier.

Det meget interessante her er, at BCG-vaccinen (Calmette-vaccinen) er baseret på en svækket mycobacterium bovis (Bacillus Calmette-Guerin) – kvægets tuberkulosebakterie. Vi bevæger os med andre ord ind på læger og dyrlægers fælles gebet: One Health.

I forskeren Peter Lawætz Andersens veterinære fortid var hans store interesse fiskeimmunologi, og på netop det tidspunkt blev der udviklet og afprøvet de vacciner, der i dag muliggør en kolossal global fiskeproduktion med minimal brug af antibiotika og en deraf følgende minimal resistens.

Da både WHO og Nordisk Ministerråd bakker op om, at man nationalt må tage ansvar for, at der udvikles produkter, der netop kan styre resistensproblemer og sygdommene bag, må vi opfordre danske politikere til, at de giver både økonomi og frihedsgrader til danske forskere og deres institutioner, som de tidligere gjorde.

Peter Lawætz Andersen og hans forskningsgruppe skal nu i gang med at ”finpudse” og færdiggøre deres vaccine, der på sigt vil helbrede og redde liv globalt. Kort sagt – der skal ildsjæle til at bringe Danmark i førertrøjen, og der skal opbakning til, hvis vi skal blive der. Videnskaben skal befris for årlige besparelser og tilpasninger, hvis Danmark vil være med.

Det ødelægger enhver langtidsplanlægning i udviklingen af grundvidenskaben til klinisk anvendelse. Det er her måske unødvendigt at forklare de konsekvenser, som bl.a. Statens Serum Institut og Statens Veterinære Institut for Virusforskning på Lindholm har oplevet ved deres tilpasninger, hvor Danmark solgte ud af viden og ekspertise til spotbeløb, mens vores grundforskere blev svigtet totalt.

Mens vi venter på den nye vaccine, som først er på beddingen om nogle år, har vi vel et stort etisk problem? Hvad med alle patienterne med MDR- eller XDR-Mycobacterium tuberculosis-infektioner? Der dør 1,7 mio. mennesker om året af tuberkulose, og det varer mindst otte år, før vi har en vaccine, der så efterfølgende skal masseproduceres og distribueres.

Hvad kan vi gøre i den tid? I Danmark startede konceptet om non-antibiotics i forrige århundrede med en disputats i 1990 og følgende forskning i andre lande. Dette koncept er i disse år i vid ekspansion i England (Helperby Therapeutics), Indien (Cadila Pharmaceuticals) og USA (Lundbeck), men hvad med Danmark?

Der foreligger i dag flere videnskabelige artikler, der netop viser, at vi med midlet thioridazin har potentiale til at helbrede tuberkulose, uanset hvor resistente tilfældene af XDR-TB præsenterer sig. Så mens vi venter på ”Godot”, kan vi med andre ord godt gøre noget for de meget alvorligt syge TB-patienter. Hvis vi da vil? Men etisk set kan vi da lade være?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
WHO
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her