Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Uovervejet vejskat er til stor skade for turismen

Falder efterspørgslen efter ferie i Danmark med bare 0,6 pct., er hele vejskatprovenuet væk.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Det kan hverken forklares eller forsvares, at udenlandske turister fra 2020 skal betale vejskat, når de kører på ferie eller besøger familie og venner i Danmark. Regeringen og Dansk Folkeparti aftalte sidste efterår, at de vil indføre en ny vejskat i 2020 efter tysk forbillede. Det betyder, at udenlandske bilister skal betale for at være i Danmark.

Stort set alle udenlandske kystturister ankommer til Danmark i deres egen bil. Det gør det svenske kærestepar på romantisk weekend i Nordsjælland. Det gør de norske veninder, som vil til Nordjylland og opleve natur og shopping. Det gør den sydslesvigske børnefamilie, som vil besøge familien i Danmark eller på en smuttur til Legoland. Det gør tusinder i vores nabolande, der anser Danmark som et herligt sted at holde ferie. Det er svært at se vejskatten som andet end en skat på kystturismen.

Medie: Østrig hiver tysk vejafgift for EU-domstolen - kan få konsekvenser for dansk vejafgift

Regeringen vurderer, at afgiften vil indbringe statskassen 300 mio. kr. årligt. Afgiften betales ved køb af en såkaldt vignet, der gælder f.eks. 10 dage, to måneder eller et år.

Danmark er ikke et transitland ligesom Tyskland. Derfor giver det ikke mening at beskatte udenlandske turister yderligere ved at indsætte en toldmur. Udenlandske turisters forbrug i Danmark er på mere end 40 mia. kr., og 92 pct. af alle kystturister i Danmark ankommer i egen bil. Selv 28 pct. af de københavnske storbyturister kører i egen bil.

Det er ret svært at finde gode argumenter for vejskat. Skatter forvrider, og hverken for miljø eller på det sociale område er der gode argumenter. Før aftalen blev indgået, var der ifølge Skatteministeriet ikke foretaget en vurdering af adfærdseffekter. Altså om der kommer færre turister. Det er kritisabelt. Falder efterspørgslen efter ferie i Danmark med bare 0,6 pct., er hele vejskatprovenuet væk.

Frygt for at ny vejafgift vil få turister til at flygte

I Tyskland vurderes det, at administrationsomkostningerne vil udgøre ca. 25 pct. af provenuet. I Danmark skal opbygges et system til håndteringen af vejskatten, og Danmark har ikke skalafordele som tyskerne. Det er ikke raketvidenskab at forestille sig, at omkostningerne vil blive relativt større hos os.

Danmark har et af verdens højeste skattetryk, og afgifter gør det dyrt at være turist i Danmark. Med en vignet til bilruden kommer vi til at markere for turisterne, at nu er de kommet til det land i verden, hvor skatterne er højest. Den nye afgift vil svække Danmarks konkurrenceevne. Det vil gøre det dyrere at komme til et af de lande i verden med de højeste forbrugerpriser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her