Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

En utøjlet, uigennemsigtig kunstig intelligens kan ende i alt for vidtgående beslutninger

Som Europas mest udviklede digitale land påhviler der os et stort ansvar for at sætte kursen for ansvarlig kunstig intelligens.

Arkivfoto

»At skabe en effektiv kunstig intelligens kan blive den største begivenhed i vores civilisations historie. Eller den værste.«

Det sagde det nu afdøde fysikgeni Stephen Hawking så sent som i november sidste år.

Stephen Hawkings ord sætter betydningen af teknologien kunstig intelligens på spidsen. Teknologien har et enormt potentiale, men der er også risiko for, at vi som menneskehed kan blive afsporet.

Fordi vi kan, er ikke det samme, som at vi skal. Det er med andre ord vigtigt, at vi finder gode svar på, hvordan vi anvender kunstig intelligens og til hvad.

Kunstig intelligens kan læse tusindvis af sider på få sekunder og fremhæve de vigtigste konklusioner. Teknologien vil for eksempel kunne bruges i den offentlige sektor. Når en maskine kan klare noget af det tunge administrative arbejde, kan vi bruge flere ressourcer på kernevelfærd, som en maskine ikke kan klare.

Inspiration fra fodboldens verden: Storbank eksperimenterer med kunstig intelligens

Kunstig intelligens kan især bruges til at finde mønstre i enorme mængder information og træffe beslutninger på den baggrund. Kunstig intelligens kan føre til kæmpestore gevinster for hele samfundet.

Ikke mindst i sundhedssektoren, hvor man gennem hurtig og præcis analyse af store mængder data vil kunne sætte fart på udviklingen af ny medicin og behandlingen af sygdomme.

Men en utøjlet, uigennemsigtig kunstig intelligens vil kunne træffe vidtgående beslutninger, der ikke har mennesket i centrum. World Economic Forum har advaret imod, at kunstig intelligens kan medføre diskrimination, hvis den for eksempel ud fra historiske data skal vælge, hvem der bør forfremmes, eller hvem der kan få et lån.

World Economic Forum har advaret imod, at kunstig intelligens kan medføre diskrimination, hvis den for eksempel ud fra historiske data skal vælge, hvem der bør forfremmes, eller hvem der kan få et lån.

Netop derfor er det vigtigt, at vi har hånden på rattet i den teknologiske udvikling og ikke lader ansigtsløse algoritmer bestemme, hvilken retning vore samfund – ja, vores liv – skal udvikle sig i.

Som Europas mest udviklede digitale land påhviler der os et stort ansvar for at sætte kursen for ansvarlig kunstig intelligens. Ikke fordi det lyder smart, men fordi det vil gøre os i stand til at udvikle nye produkter og tjenester og gøre vores offentlige sektor hurtigere og bedre.

Men kampen om at blive førende inden for kunstig intelligens er intens. Se bare den strategi, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har præsenteret.

Over de næste fire år vil Frankrig investere over 12 mia. kr. i kunstig intelligens. Målet er at vinde arbejdspladser til Frankrig, men også at forme den globale samtale om teknologi, så den ikke kun bliver overladt til de store virksomheder i USA og Kina. Samtidig har Europa-Kommissionen meldt ud, at EU årligt skal investere 20 mia. euro i kunstig intelligens fra 2020 og frem.

Robot-direktør i sit andet milliardsalg: »Havde ikke i min vildeste fantasi troet, jeg skulle opleve det to gange«

Det bør Danmark lade sig inspirere af. Vi skal komme med svar på, hvordan vi får uddannet flere med speciale i kunstig intelligens og sat forskning på området i højsædet. Allerede i dag bestormes eksperterne på de danske universiteter, fordi efterspørgslen efter viden om kunstig intelligens langt overstiger udbuddet. Den kløft har vi ikke råd til at ignorere.

Samtidig skal vi have sat turbo på anvendelsen af kunstig intelligens i det offentlige og få flere virksomheder til at gribe mulighederne.

Når det i dag kun er 5 pct. af de danske virksomheder, der benytter sig af kunstig intelligens, er der lang vej igen.

Senest om et år skal der være folketingsvalg. For enhver regering bør det være en bunden opgave at lave en tværgående strategi for, hvordan vi i Danmark skal forholde os og drage fordel af kunstig intelligens.

Vi må aldrig stå i en situation, hvor vi har mistet kontrollen med teknologien og lever i et førerløst demokrati.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her