Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det skal være slut med at terrorsikre i blinde – betonklodser kan gøre mere skade end gavn

Danske bygherrer, entreprenører og kommuner er overladt til gætterier om, hvilke terrorsikringsløsninger der virker.

Sikring mod angreb fra køretøjer i høj fart er blevet et tema i Danmark, efter at bl.a. Stockholm, Berlin og Nice de seneste år har været udsat for den type terrorangreb. Desværre er danske bygherrer, entreprenører og kommuner til deres store frustration overladt til gætterier om, hvilke terrorsikringsløsninger der virker. For der er ingen branchestandarder.

Der anvendes i dag et virvar af løsninger til at terrorsikre det offentlige rum, festivaler og bygninger, men kvaliteten af løsningerne er stærkt svingende. Der tys ofte til nemme løsninger som betonklodser, og selv om de kan forklædes som potteplanter eller bænke, ændrer det ikke på, at de typisk hverken er rodfæstede eller certificerede.

De ønsker alle at terrorsikre ordentligt, men er i vildrede.

De kan tage noget af farten, men ikke stoppe en lastbil i høj fart. I visse tilfælde kan de ligefrem gøre mere skade end gavn, da en lastbil i høj fart kan bryde igennem klodserne, så brudstykkerne flyver til alle sider – til fare for omgivelserne.

Når nu beslutningstagere i dette land alligevel forsøger at forhindre denne type terror, kan de jo lige så godt bruge både tid og penge på det, der virker.

De mest udsatte områder bør sikres klogere, end det er tilfældet i dag. Og det er muligt. Også uden at skæmme byrummet med fysiske blokader og skabe unødvendig frygt. Og uden at det koster væsentligt mere på den lange bane.

Se billederne: Eiffeltårnet sikres med glas og metal for mere end 250 millioner

Det er beskæmmende at tænke på, at vi på stort set alle andre områder, hvor det handler om menneskers ve og vel, har strenge sikkerhedskrav, der er udviklet på baggrund af et solidt vidensgrundlag. Det gælder f.eks. bilistens airbag, cyklistens cykelhjelm og spædbarnets barnevogn. Men inden for terrorsikring forlader vi os stadig på tilfældigheder.

Frustrationen var da også til at mærke, da jeg på Folkemødet på Bornholm for nylig mødtes med bygherrer, kommuner, politikere, festivalarrangører og beredskaber til en kvalificeret diskussion om terrorsikring.

De ønsker alle at terrorsikre ordentligt, men er i vildrede. For selv om PET udbyder kurser og foretager konkrete trusselsvurderinger, er der ingen officielle retningslinjer til terrorsikring at arbejde ud fra.

Opfordringen fra mig og mine branchefæller er derfor, at de førende eksperter på området må gå sammen og dele erfaringer og samle viden om terrorsikring, der rent faktisk virker. Samarbejdet bør udmønte sig i konkrete retningslinjer for, hvordan man bedst muligt sikrer mennesker, bygninger og vital infrastruktur mod angreb fra køretøjer i høj fart.

PET har hidtil tøvet med at bidrage til sådan en guide, men det er mit håb, at vi alligevel kan få PET med ombord.

Indtil sådanne retningslinjer kommer på plads, opfordrer jeg alle, som beskæftiger sig med terrorsikring, til at holde sig til løsninger, der er certificerede og har bestået crashtest. Og lad det være sagt: Det omfatter ikke de typisk anvendte betonklodser, som desværre alt for ofte ses i bybilledet. De får muligvis mennesker til at føle tryghed. Men det er falsk tryghed.

Det er positivt og decideret uundværligt, at PET foretager kvalificerede vurderinger af trusselsbilledet for at forebygge terrorangreb.

Men jeg håber, at PET med sin unikke indsigt og autoritet ligeledes vil bidrage til officielle retningslinjer, der giver branchen mulighed for at ensrette praksis, så der fremover ikke kan sættes spørgsmålstegn ved borgernes sikkerhed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her