Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Venstres klimaspin skjuler ikke sort sandhed

Regeringens klimaplan mangler konkrete tiltag.

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

Thomas Danielsen skrev her i avisen 14/6, at Socialdemokratiet ikke har grønne ambitioner. At vi har fremlagt et energi- og klimaudspil, der ligner regeringens, at der ikke er finansiering osv. Men det hjælper næppe at sende miljøets svar på Komiske Ali i byen med en påstand om, at Venstre er de grønneste i historien, når historien så tydeligt viser det modsatte.

For det første har vi fremlagt en langt mere ambitiøs plan end regeringen. Thomas Danielsen mener, at bare man nævner samme ord – vindmøller, forskning, ambitioner – så er man lige grønne. Han forholder sig ikke til, at vi kræver tre til fire gange så meget havvind som regeringen.

Regeringen har nemlig valgt slet ikke at fremlægge klimatiltag. Faktisk øger regeringens udspil CO2-udledningen.

Næsten dobbelt så mange penge til grøn forskning. En indsats for at gøre vores bygninger mere energieffektive – modsat regeringen. Og en lang række andre ting, som regeringen slet ikke forholder sig til i sit politiske udspil.

Landbrugets bidrag til klimakampen eksempelvis. Eller elbiler og en grønnere transportsektor. Regeringen har nemlig valgt slet ikke at fremlægge klimatiltag. Faktisk øger regeringens udspil CO2-udledningen. Ja, du læste rigtigt. Regeringen har fremlagt et forslag til 10 års energipolitik, som forværrer klimakrisen. Den lader jeg lige stå.

Venstres påstande om manglende finansiering er et sørgeligt forsøg på at flytte fokus fra det indhold, de ikke har. Og det er lodret forkert. Socialdemokratiet har selvfølgelig finansiering til vores ambitioner. Og det ville Danielsen måske vide, hvis han både havde læst vores udspil og fulgte med i de energiforligsforhandlinger, der foregår. Det er selvfølgelig rigtigt, at vi ikke har proppet vores plan med skjulte skattelettelser ligesom regeringen. Men det er vel heller ikke meningen, at der skal være mere skat end energi i et energiudspil?

Energiministeren: Et klimamål på 32 procent er godt for Europa

Desværre er det ikke første gang, vi oplever, at blå regeringer får den grønne politik galt i halsen. De seneste 25 år har vist os, at der er pokker til forskel på, om det grønne initiativ udgår fra centrum/venstre eller fra partiet Venstre.

I 2002 forsøgte VK-regeringen at aflyse vindmølleparker for 5 mia. kr. Man mente, at Svend Auken havde sat alt for meget i gang. Igen i 2016 forsøgte V-regeringen at aflyse vindmølleparker. Denne gang fordi de ifølge Venstre nu var både grimme og dyre – selvom de egentlig viste sig at være billigere, end vi troede, dengang vi aftalte at opføre dem. Danmarks klimamålsætning om at reducere CO2-udledningen med 40 pct. blev i 2015 droppet af V-regeringen på vej til klimatopmødet i Paris. Og også energiforskningen blev halveret mens Løkke ellers i blitzlys og i selskab med Bill Gates samtidig lovede at bruge flere penge på forskning.

Synderegisteret er langt. Desværre. Og senest har VLAK spillet ud med et energiudspil, hvor klimaet er helt forsvundet. Det er udskudt, må man forstå. Som om vi havde god tid.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her