Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De store EU-spørgsmål skal løses i fællesskab

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Om mindre end et år er der valg til Europa-Parlamentet, og det rejser spørgsmålet: Kan man være et proeuropæisk parti uden at have en EU-politik?

Det virker i hvert fald som Venstres strategi. For kigger man deres indsats i Europa-Parlamentet og ministerrådet efter i sømmene, er der ikke mange konkrete tiltag at få øje på. Til gengæld er Venstre hurtig til at skyde nye forslag ned.

Skal vi indføre en særskat på teknologigiganter som Facebook, Google og Apple, der betaler under 1 pct. i skat i Europa? Nej. Skal vi øge vores klimaambitioner i EU og kræve 40 pct. energieffektivitet i 2030? Nej. Hvad med en transaktionsskat på aktier og andre værdipapirer på sølle 0,1 pct.? Nej og atter nej. Faktum er, at Venstre siden seneste parlamentsvalg har ført meget lidt konkret EU-politik. Og Venstres nyfundne EU-begejstring er ingen undtagelse. Statsministeren lægger op til debat om EU, men vil ikke afsløre, hvor hans eget parti står. Vil Venstre af med forsvarsforbeholdet? Skal Danmark med i euroen?

Blog: Danmark skal tilbage i front med grønt iværksætteri

Til gengæld havde statsministeren travlt med at påstå, at han ikke vidste, hvor Socialdemokratiet stod i EU-debatten.

Venstre burde nu kende vores EU-politik. De har trods alt haft travlt med at stemme imod den. De stemte nej til at sætte Luxembourg, Holland, Irland og Malta på en sortliste over skattely. Nej til at fratage skattesnydsbanker deres erhvervslicens. Og nej til at sætte en effektiv bund under selskabsskatten i EU.

EU skal ikke føre skattepolitik, lød Venstres begrundelse. Enig. Danmark skal selv bestemme sine skattesatser. Derfor er vi nødt til at stoppe den onde spiral, Europa er inde i. Fra 1997-2017 er selskabsskatten faldet fra over 35 pct. til under 22 pct. i gennemsnit i de nuværende 28 medlemslande. Tendensen fortsætter mod et stort, rundt nul. Det er et problem, vi kun kan løse i fællesskab i Europa. Det er samme historie med klimapolitikken. I foråret skulle EU sætte en ny målsætning for vedvarende energi. For der skal større ambitioner til, hvis vi skal nå Paris-aftalens mål.

I Europa-Parlamentet stemte Socialdemokratiet for et mål på 35 pct. i 2030. Men da turen kom til Venstre i ministerrådet, gik det galt. De hægtede sig på baghjulet af unionens mest kulglade medlemmer, støttede et lavere mål og sagde nej . Endelig antydede Løkke, at Socialdemokratiet vil afskaffe den frie bevægelighed. Det passer ikke. Men vi vil lave den om. Fri bevægelighed skal være fair bevægelighed. Med gode og lige vilkår for lige arbejde. Ikke en ulige konkurrence mellem danske og rumænske lastbilchauffører i et lønræs mod bunden.

75.000 færre på ét år: Drastisk fald i EU-indvandringen til Storbritannien

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her