Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regeringen vil give arbejdsløse flere pisk

I stedet for uddannelse står der først og fremmest stramninger på regeringens menu til de arbejdsløse.

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

Yderligere stramninger for arbejdsløse er på vej med regeringens nye udspil, som angiveligt skal sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. Det mål kan ingen være uenig i. Men det er de gale skruer, regeringen vil dreje for at nå målet.

Set fra vores stole mangler der nemlig generelt ikke arbejdskraft, selv om der er begyndende tegn på flaskehalse i udvalgte brancher. Og netop dér skal beskæftigelsespolitikken sikre, at arbejdsløse kan fylde hullerne ud. Det bedste bud for at give arbejdsløse chance for at få de ledige job er, at de får de rette kvalifikationer gennem uddannelse. Men i stedet for uddannelse står der nu først og fremmest stramninger på regeringens menu til de arbejdsløse.

Regeringen gambler med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige løsninger, der ikke virker.

Karantænen for at sige sit job op eller takke nej til et tilbudt arbejde skal nemlig fordobles fra tre til seks uger, og regeringen skærper også kravet om såkaldt ”geografisk rådighed”. Planen er kort fortalt, at arbejdsløse skal søge job i hele landet, uden regler for transporttidens længde. Pisk uden gulerod.

Hvis regeringen virkelig tror, at fordoblede sanktioner vil skaffe virksomhederne og arbejdspladserne mere kvalificeret arbejdskraft, så er politikerne fjernt fra virkeligheden. For skærpede sanktioner kvalificerer ikke arbejdskraften, og det mindsker fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Det bør regeringen indse.

Vi må desværre også aflive regeringens illusion om, at der er en reserve af arbejdskraft, som kan udløses gennem de skærpede sanktioner. Tværtimod risikerer det netop at forringe arbejdsmarkedets fleksibilitet. Regeringen gambler med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige løsninger, der ikke virker.

Med et snuptag agter regeringen for eksempel at gøre 20.000 modtagere af kontanthjælp parate til job. De pågældende skal altså flyttes administrativt fra at være aktivitetsparate til – bingo – at være jobparate pr. automatik. Fordi det i regeringens tankegang vil få flere i job. Men så enkel er løsningen ikke. Og det ved regeringen.

Vi kræver allerede i dag, at folk skal søge job med op til fire timers daglig transport. Men vores erfaring er, at arbejdsgivere vælger arbejdskraft fra, fordi potentielle nye medarbejdere har for lang transport til jobbet. Virksomhederne frygter nemlig, at folk søger videre, når der dukker et job op tættere på deres bopæl. Det kan selvfølgelig virke absurd, hvis der er ledige i en ende af landet og mangel på arbejdskraft i den anden ende. Men ude i virkeligheden er løsningen desværre langt mere kompliceret end blot at skærpe sanktionerne og kræve, at folk skal søge arbejde i hele Danmark.

Debat: Kan vi trække job op af borgernes skraldespand?

Det glæder os dog, at regeringen også sætter uddannelse og kompetenceudvikling på agendaen i sit udspil. For uddannelse og opkvalificering skal være i hovedsædet. Der skal være en gulerod at række ud efter.

Men baggrunden er skuffende: Uddannelses- og aktiveringsindsatsen for de forsikrede ledige er i de seneste fem år blevet beskåret med to tredjedele. Så i den sammenhæng er de småpuljer, regeringen nu taler om, kun pebernødder.

Den offensive indsats er at kvalificere de arbejdsløse bedre til de ledige job. Nogle af regeringens initiativer flugter med forslag, fagbevægelsen tidligere er kommet med, og peger i den rigtige retning for at få flere ufaglærte gjort faglærte. Finansieringen af forslagene er dog uklar, og vi frygter, at regeringen lægger op til finansiering hentet i ubrugte uddannelsesmidler i beskæftigelsesindsatsen.

Først og fremmest sikres mere kvalificeret arbejdskraft med målrettet motivering og uddannelse af de arbejdsløse. Ikke med formålsløse skærpede sanktioner. Pisk uden gulerod er en virkningsløs cocktail.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: 3F må vælge side i slaget om højere pensionsalder
Finn Sørensen, Christian Juhl, Henning Hyllested
Hvorfor skal asfaltarbejderen, mureren, rengøringsassistenten og alle de andre 3F’ere ikke have ret til lige så mange gode år efter arbejdslivet som professoren, advokaten og embedsmanden? Hvorfor skal den ulighed, der findes i arbejdslivet, mangedobles, når arbejdslivet er slut?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er en no-brainer, at skatten skal ned

Christina Egelund
Folketingsåret 2018/2019 er så småt blevet skudt i gang. Finanslovsforslaget for 2019 præsenteres inden længe, og vi går et efterår i møde, hvor valgtrommernes dybe buldren gradvist intensiveres. Statsministerkandidater er begyndt at melde sig på banen, regeringskonstellationer diskuteres og flere partier har allerede meldt ud, hvad de vil (og ikke vil) gå til valg på. I den forgangne uge har det særligt været spørgsmålet, om man vil gå til valg på skattelettelser eller ej, der har været genstand for en del opmærksomhed.

Det er ikke en tegneserie: Vi ses i retten. Mange hilsener Moder Jord

Thomas Gringer Jakobsen
En ny bølge af naturbeskyttelse skyller hen over verden. Bjerge og floder får rettigheder og kan slæbe dig i retten, hvis du gør skade.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her