Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regeringen vil give arbejdsløse flere pisk

I stedet for uddannelse står der først og fremmest stramninger på regeringens menu til de arbejdsløse.

Arkivbillede: Rasmus Sand Høyer

Yderligere stramninger for arbejdsløse er på vej med regeringens nye udspil, som angiveligt skal sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. Det mål kan ingen være uenig i. Men det er de gale skruer, regeringen vil dreje for at nå målet.

Set fra vores stole mangler der nemlig generelt ikke arbejdskraft, selv om der er begyndende tegn på flaskehalse i udvalgte brancher. Og netop dér skal beskæftigelsespolitikken sikre, at arbejdsløse kan fylde hullerne ud. Det bedste bud for at give arbejdsløse chance for at få de ledige job er, at de får de rette kvalifikationer gennem uddannelse. Men i stedet for uddannelse står der nu først og fremmest stramninger på regeringens menu til de arbejdsløse.

Regeringen gambler med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige løsninger, der ikke virker.

Karantænen for at sige sit job op eller takke nej til et tilbudt arbejde skal nemlig fordobles fra tre til seks uger, og regeringen skærper også kravet om såkaldt ”geografisk rådighed”. Planen er kort fortalt, at arbejdsløse skal søge job i hele landet, uden regler for transporttidens længde. Pisk uden gulerod.

Hvis regeringen virkelig tror, at fordoblede sanktioner vil skaffe virksomhederne og arbejdspladserne mere kvalificeret arbejdskraft, så er politikerne fjernt fra virkeligheden. For skærpede sanktioner kvalificerer ikke arbejdskraften, og det mindsker fleksibiliteten på arbejdsmarkedet. Det bør regeringen indse.

Vi må desværre også aflive regeringens illusion om, at der er en reserve af arbejdskraft, som kan udløses gennem de skærpede sanktioner. Tværtimod risikerer det netop at forringe arbejdsmarkedets fleksibilitet. Regeringen gambler med fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked i jagten på hurtige løsninger, der ikke virker.

Med et snuptag agter regeringen for eksempel at gøre 20.000 modtagere af kontanthjælp parate til job. De pågældende skal altså flyttes administrativt fra at være aktivitetsparate til – bingo – at være jobparate pr. automatik. Fordi det i regeringens tankegang vil få flere i job. Men så enkel er løsningen ikke. Og det ved regeringen.

Vi kræver allerede i dag, at folk skal søge job med op til fire timers daglig transport. Men vores erfaring er, at arbejdsgivere vælger arbejdskraft fra, fordi potentielle nye medarbejdere har for lang transport til jobbet. Virksomhederne frygter nemlig, at folk søger videre, når der dukker et job op tættere på deres bopæl. Det kan selvfølgelig virke absurd, hvis der er ledige i en ende af landet og mangel på arbejdskraft i den anden ende. Men ude i virkeligheden er løsningen desværre langt mere kompliceret end blot at skærpe sanktionerne og kræve, at folk skal søge arbejde i hele Danmark.

Debat: Kan vi trække job op af borgernes skraldespand?

Det glæder os dog, at regeringen også sætter uddannelse og kompetenceudvikling på agendaen i sit udspil. For uddannelse og opkvalificering skal være i hovedsædet. Der skal være en gulerod at række ud efter.

Men baggrunden er skuffende: Uddannelses- og aktiveringsindsatsen for de forsikrede ledige er i de seneste fem år blevet beskåret med to tredjedele. Så i den sammenhæng er de småpuljer, regeringen nu taler om, kun pebernødder.

Den offensive indsats er at kvalificere de arbejdsløse bedre til de ledige job. Nogle af regeringens initiativer flugter med forslag, fagbevægelsen tidligere er kommet med, og peger i den rigtige retning for at få flere ufaglærte gjort faglærte. Finansieringen af forslagene er dog uklar, og vi frygter, at regeringen lægger op til finansiering hentet i ubrugte uddannelsesmidler i beskæftigelsesindsatsen.

Først og fremmest sikres mere kvalificeret arbejdskraft med målrettet motivering og uddannelse af de arbejdsløse. Ikke med formålsløse skærpede sanktioner. Pisk uden gulerod er en virkningsløs cocktail.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kvindekamp handler også om at stille krav

Signe Munk
Det er på tide, at venstrefløjen vågner op og indser, at der også skal stilles krav, hvis kvinder af ikkevestlig baggrund skal hjælpes.

Blog: Danmark fejrer Grønlands Nationaldag i dag

Nauja Lynge
Tak til Lars Løkke Rasmussen for at indføre nationale flagdage i Rigsfællesskabet
Annonce
Bolig
Bold Fairytale, Raw Refined og Balancing Act: Design-guruens tre begreber, som kommer til at tegne fremtiden
Tre store trends sætter dagsordenen de kommende år: Masser af farver, eventyr, kontraster af rå og forfinede materialer, opulent stil, runde former, balanceakt, overdådig luksus og masser af bæredygtighed samt ny teknologi. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her