Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er klimapolitikerne, vi venter på

Christine Christiansen (CC) havde forleden en udemærket klumme i JP: ”301 klimaeksperter tager ikke fejl”. Jeg er enig med de 301 forskere og med CC: Den danske energi- og klimapolitik er slet ikke tilstrækkelig, hvis vi effektivt skal bidrage til reduktion af de globale klimaændringer.

Men både forskerne og CC fokuserer mere på, hvad vi almindelige forbrugere kan bidrage med end på de langt mere effektive ændringer, som politikerne skal gennemføre.

Det er klart, at hvis alle kører mindre i bil, flyver mindre og spiser mindre rødt kød osv., gavner det klimaet, men meget få gør det frivilligt! Det er præcis her, problemet ligger. Der er – stort set – kun én ting, der kan få folk til at ændre adfærd: Det er højere priser på energi!

En tilpas høj afgift på udledning af CO2 vil både begrænse bilkørsel og flyrejser. Og begrænse forbruget af varer, der kræver store energimængder ved fremstillingen. Det vil også medføre større salg af el- og hybridbiler samt større anvendelse af varmepumper til boligopvarmning. Plus bedre isolering af vore boliger.

Højere energipris vil få industrien til at udvikle mere energieffektive forbrugsgoder og dermed fremme alle slags energibesparelser. Endelig skal vore politikere – internationalt – opprioritere anvendelse af energikilder med lav CO2-udledning.

De eneste store, stabile energikilder, der næsten ikke udsender CO2, er vandkraft og kernekraft. De leverer nu henholdsvis 16 pct. og 11 pct. af verdens elproduktion, men de skal udvides betydeligt, hvis vi ønsker at modvirke de globale klimaændringer. Desuden kan biomasse (affald, træ, flis og halm) levere 5-10 pct. af energiforbruget i de fleste lande. Konklusionen er derfor: Det er politiske initiativer, der skal få både industrien, energiselskaberne og befolkningen til at agere mere klimavenligt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det? 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her