Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er kortsigtet at forringe dagpenge igen

Flere forringelser kan have den katastrofale effekt, at studerende aldrig melder sig ind i en a-kasse og dermed bidrager til systemet.

Arkivtegning

For nylig præsenterede økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille to nye analyser af dagpengesystemet med fokus på de nyuddannede dimittender. Ministeren blev citeret for, at »der kan være en kultur om, at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job.«

Vi er helt uenige. Det generelle billede er, at tiden på dagpenge heldigvis er en kort overgangsperiode for langt de fleste, og at energien bruges på at søge job. Og det med god grund.

Det gælder på tværs af uddannelsesbaggrund, at en forsikret dimittend i dag får ca. 13.000 kr. i dagpenge. Det svarer til ca. 70 pct. af den normale dagpengesats. Der er meget langt op til lønniveauet i en fast stilling, så det kan simpelthen ikke betale sig at være på dagpenge i forhold til lønnet arbejde.

Det er heller ikke sådan, at dimittender i fred og ro kan gå hjemme og hygge sig. De skal – som alle andre dagpengemodtagere – stå til rådighed for arbejdsmarkedet med alt, hvad det indebærer af regler og kontrol. Man kan ikke vælge at lade være med at søge eller tage arbejde. Vi vil kraftigt advare og arbejde mod at svække dagpengesystemet yderligere – og herunder beskære dimittendsatsen. Det vil øge uligheden og utrygheden for store grupper.

Flere forringelser kan have den katastrofale effekt, at studerende aldrig melder sig ind i en a-kasse og dermed bidrager til systemet. Sandsynligvis vil det være personer med den største jobsikkerhed og højeste løn, som først vil springe fra. Det vil udhule det solidariske system, vi som samfund møjsommeligt har opbygget.

Med den seneste dagpengereform forringede den daværende regering dagpengene. Lad os ikke gamble med det, der er tilbage. For hvis den økonomiske sikkerhed undermineres, vil det naturlige modtræk fra arbejdstagerne være krav om større ansættelsessikkerhed – og det synes arbejdsgiverne næppe om.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F og Henning Thiesen, formand for Djøf
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Det ligner en koordineret kampagne
Lars Werge, forbundsformand, Dansk Journalistforbund
En række meldinger vedrørende dimittender på dagpenge er strømmet befolkningen i møde fra toneangivende politikere på den blå fløj.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Rend mig i det globale demokrati!

Mikael Jalving
Forestillingen om det universelle demokrati svækker den lokale og kulturelle forankring, hvorfor kommende generationer formentlig ikke vil nære samme intuitive loyalitet over for folkestyret.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her