Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det er kortsigtet at forringe dagpenge igen

Flere forringelser kan have den katastrofale effekt, at studerende aldrig melder sig ind i en a-kasse og dermed bidrager til systemet.

Arkivtegning

For nylig præsenterede økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille to nye analyser af dagpengesystemet med fokus på de nyuddannede dimittender. Ministeren blev citeret for, at »der kan være en kultur om, at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job.«

Vi er helt uenige. Det generelle billede er, at tiden på dagpenge heldigvis er en kort overgangsperiode for langt de fleste, og at energien bruges på at søge job. Og det med god grund.

Det gælder på tværs af uddannelsesbaggrund, at en forsikret dimittend i dag får ca. 13.000 kr. i dagpenge. Det svarer til ca. 70 pct. af den normale dagpengesats. Der er meget langt op til lønniveauet i en fast stilling, så det kan simpelthen ikke betale sig at være på dagpenge i forhold til lønnet arbejde.

Det er heller ikke sådan, at dimittender i fred og ro kan gå hjemme og hygge sig. De skal – som alle andre dagpengemodtagere – stå til rådighed for arbejdsmarkedet med alt, hvad det indebærer af regler og kontrol. Man kan ikke vælge at lade være med at søge eller tage arbejde. Vi vil kraftigt advare og arbejde mod at svække dagpengesystemet yderligere – og herunder beskære dimittendsatsen. Det vil øge uligheden og utrygheden for store grupper.

Flere forringelser kan have den katastrofale effekt, at studerende aldrig melder sig ind i en a-kasse og dermed bidrager til systemet. Sandsynligvis vil det være personer med den største jobsikkerhed og højeste løn, som først vil springe fra. Det vil udhule det solidariske system, vi som samfund møjsommeligt har opbygget.

Med den seneste dagpengereform forringede den daværende regering dagpengene. Lad os ikke gamble med det, der er tilbage. For hvis den økonomiske sikkerhed undermineres, vil det naturlige modtræk fra arbejdstagerne være krav om større ansættelsessikkerhed – og det synes arbejdsgiverne næppe om.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F og Henning Thiesen, formand for Djøf
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her