Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Danmark har brug for en national plan for tobaksforebyggelse

Tallene taler deres tydelige sprog. Hver 10. af dem, der i dag er mellem 11 og 17 år, kan forventes at dø af rygning.

Illustration: Niels Bo Bojesen

I mange år er andelen af rygere i Danmark gået nedad. Flere og flere har kvittet cigaretterne, og frem for alt er færre børn og unge begyndt at ryge. Det er ikke altid gået lige hurtigt, men udviklingen er altid kun gået én vej: nedad. Men for første gang nogensinde går udviklingen nu den forkerte vej.

I sidste måned blev den store, nationale undersøgelse Sundhedsprofilen offentliggjort. Her havde over 180.000 danskere svaret på spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel. Og konklusionen var tydelig. Flere danske unge ryger i dag end for fire år siden.

Det er en skrupforkert udvikling, som burde få alle advarselslamper til at blinke på sundhedsministerens kontor. For rygning er en bombe under vores børn og unges sundhed.

Tallene taler deres tydelige sprog. Hver 10. af dem, der i dag er mellem 11 og 17 år, kan forventes at dø af rygning. Det svarer til over 44.000 børn og unge, der kommer til at lide tobaksdøden. Hvis vi altså ikke som ansvarlige politikere griber ind.

Regeringen har for to år siden taget et fint første skridt og tilsluttet sig den ambitiøse målsætning om, at ingen børn og unge skal ryge i 2030. Men siden har regeringen nærmest intet gjort for at bakke den fine hensigt op med handling. Og i mellemtiden er udviklingen kun gået den forkerte vej.

Det var baggrunden for, at vi som en samlet rød opposition for nylig indkaldte til debat i folketingssalen om, hvordan vi sørger for, at de fine ord om en røgfri generation i 2030 ikke bare forbliver tomme ord på et stykke papir i sundhedsministerens nederste skrivebordsskuffe.

For hvis det står til os, burde regeringen indkalde alle partier til forhandlinger om en national handlingsplan for tobaksforebyggelse. En plan, som skal rumme en lang række tiltag, som er særligt målrettet børn og unge.

For det første foreslår vi, at man lovgiver om, at tobakken skal placeres under disken i butikkerne. Ifølge Sundhedsstyrelsen har børn og unge, der sjældent udsættes for udstillede cigaretter i butikkerne, meget lavere risiko for at begynde at ryge, end de børn og unge, der ofte udsættes for cigaretterne. Både Coop, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd går ind for at lovgive om ”tobak under disken”. Kun regeringen og Dansk Folkeparti forhindrer, at forslaget bliver til virkelighed.

For det andet foreslår vi, at cigaretpakkerne skal gøres neutrale, ligesom man allerede har besluttet i Norge, Storbritannien, Frankrig, Irland, Slovenien og Ungarn. Ifølge Sundhedsstyrelsen viser forskning, at tobak i neutrale pakker opleves som mindre tiltrækkende.

For det tredje foreslår vi at bekæmpe og begrænse tobaksindustriens påvirkning af sundhedspolitikken i Danmark. Tobaksindustrien vil for alt i verden undgå, at regeringen og Folketinget lægger begrænsninger på rygning – og tobakslobbyisterne har alt for længe haft held med deres ærinde.

Endelig foreslår vi at indføre en tobaksbevilling og skærpe kontrolindsatsen over for butikkerne, som desværre i stor udstrækning bryder loven og sælger cigaretter til børn og unge under 18 år. I alle andre nordiske lande end Danmark risikerer en butik at miste retten til at sælge cigaretter, hvis den igen og igen sælger cigaretter til mindreårige. Sådan skal loven også være i Danmark.

På den anden side stod en borgerlig blok blottet for idéer. Partierne var blevet enige om en udtalelse, der var så kort, at den kunne stå på bagsiden af Anders Samuelsens liste over Liberal Alliances sejre i regeringen. Den lød i sin fulde længde:

»Der har i flere årtier været et konstant fald i antallet af rygere i Danmark. Fra en andel på knap 60 pct. af befolkningen i 1953 til 22 pct. i 2017, hvoraf især andelen af mænd, der ryger, er faldet markant. Folketinget følger udviklingen nøje, ikke mindst når det handler om antallet af børn og unge, der ryger.«

Ikke ét forslag. Ikke ét bekymret ord om det alarmerende i, at andelen af unge rygere er stigende. Ikke engang regeringens målsætning om en røgfri generation i 2030 kunne de borgerlige blive enige om at nævne.

Derfor vil vi gerne igen opfordre regeringen til at indkalde til forhandlinger om en national handlingsplan. For den stigende rygning blandt børn og unge er et åbenlyst stort problem. Og for en gangs skyld er der faktisk også nogle åbenlyse løsninger.

For hver dag regeringen sidder med hænderne i skødet, er der 40 nye børn og unge, der begynder at ryge.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her