Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kære politikere, idræt kan også være privat

Det er trist, at idrætspolitikken ikke anerkender det store potentiale, der består i at øge idrætsdeltagelsen ved at medtænke private aktører.

I 2025 skal 75 pct. af danskerne være fysisk aktive, og 50 pct. skal være medlem af en idrætsforening. Det er visionen fra de to største idrætsorganisationer – DIF og DGI – og det kan man ikke fortænke dem i.

Men det er problematisk, at visionen er politisk adopteret og indskrevet i regeringsgrundlaget, så det nu er et selvstændigt politisk mål, at øget idrætsdeltagelse og øget foreningsaktivitet skal gå hånd i hånd.

Som repræsentant for den private fitnessbranche ser jeg med lige dele ærgrelse og undren på politikernes prioritering. Undren over, at det politiske mål ikke er isoleret omkring det vigtigste (i hvert fald ud fra et sundhedsperspektiv) – nemlig at flere skal dyrke motion. Og ærgrelse over, at idrætspolitikken ikke anerkender det store potentiale, der består i at øge idrætsdeltagelsen ved at medtænke private aktører.

Sidstnævnte afspejler sig i en ekstern evaluering af 25-50-75-visionen – eller ”Bevæg dig for livet”, som visionen også kaldes. Den viser, at visionen endnu ikke har resulteret i flere idrætsaktive danskere. Til gengæld har den forbedret samarbejdet mellem DIF og DGI. Det forklares bl.a. med, at der i »få af de igangsatte visionsaftaler er eksplicit fokus på opnåelse af de 75 pct.«

Størstedelen af visionsaftalerne forklarer, at deres fokus er på at understøtte foreningerne, således at der kommer flere medlemmer i netop dem.

Jeg vil ikke klandre idrætsforeningerne for deres vision, som de har været dygtige til at eksponere. Og de fonde, der indtil videre har skudt godt 150 mio. kr. i projektet, kan naturligvis bruge deres penge, præcis som de vil. Men når politikerne har gjort 25-50-75-visionen til officiel idrætspolitik og samtidig støtter foreningslivet massivt økonomisk, må de også stå på mål for resultaterne af indsatsen – f.eks. at hensynet til medlemsvækst i foreningerne bliver vejet tungere end målet om en aktiv befolkning.

Folkesundheden bliver indiskutabelt bedre, når danskerne trækker i fodboldstøvlerne, hopper i svømmebassinet eller tager en tur på løbebåndet i et fitnesscenter. Derfor er et politisk mål for idrætsaktivitet ikke bare naturligt, men nærmest en selvfølge. Vi risikerer bare, at det ebber ud i status quo, hvis indsatsen ikke anerkender, at idræt og motion er noget, der finder sted på tværs af sektorer og ikke kun i foreningsregi. Det kommer tydeligt til udtryk ved, at fitness i dag er den største motionsform og eneste idrætsaktivitet i reel vækst.

Og med næsten en million aktive medlemmer bidrager fitnessbranchen massivt til, at det overhovedet giver mening at opsætte et mål om, at tre af fire danskere om mindre end et årti skal være idrætsaktive.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er Søren Pind til fare for folkestyret?

Morten Uhrskov Jensen
Det kan han blive, hvis han fortsætter sine nuværende takter, hvor han ikke afviser censur på nettet.

Blog: Syrien er tabt - til russerne og iranerne

Naser Khader
Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb.

Blog: Tak, Abdel.

Christina Egelund
Det er stærkt, rørende og vigtigt. Jeg blev forleden rørt over et tv-program. Et program, hvor tv-værten Abdel Aziz Mahmoud beskriver sin kamp for at springe ud som homoseksuel. Og hvorfor så nu egentlig det?
Annonce
Hjælp til hvis dit barn ikke kan få venner
Det er vigtigt, at børn forstår at danne relationer til andre. Og hvis det ikke kommer af sig selv, kan de have brug for et puf i den rigtige retning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her